Illustrasjonsfoto: Veidekke

Lager veiledning for bærekrafts­rapportering for bygg og anlegg

Entreprenørforeningen – Bygg og anlegg (EBA) har startet arbeidet med å lage en praktisk veiledning til bærekraftsrapportering.

Publisert

I arbeidet får de hjelp av rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO. Målet er å forenkle arbeidet med lovpålagt bærekraftsrapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD) for hele bransjen.

Som følge av endringer i regnskapsloven, blir mange større bedrifter i bygg- og anleggsbransjen lovpålagt å utarbeide bærekraftsrapportering i tråd med CSRD. De fleste større virksomheter må rapportere fra og med regnskapsåret 2025, men noen allerede fra 2024.

– Mange av våre medlemmer må i gang med forberedelsene nå, og lurer på hvor de skal starte. En stor del av bærekraftsutfordringene vil være like for virksomhetene i bransjen. Ved å utforme en felles veiledning for rapporteringen, vil både de som er lovpålagt rapportering og verdikjeden enklere kunne dokumentere og hente ut riktig data, sier Stine Haugen, bærekraftsansvarlig i EBA, i en pressemelding.

BDO skal bistå i utformingen av veilederen.

Stine Haugen. Foto: EBA
Stine Haugen. Foto: EBA

– BDO har lang erfaring i bygg- og anleggsbransjen, og kjenner våre utfordringer godt. Samtidig har de en praktisk tilnærming til oppgaven og er en av aktørene som har mest erfaring med bærekraftsrapportering etter CSRD. Derfor valgte vi å samarbeide med dem, sier Haugen videre.

Alle virksomheter som må rapportere etter CSRD må følge rapporteringsstandarden ESRS.

– Det vil komme bransjespesifikke tillegg til standarden, men disse lar vente på seg til 2026. I mellomtiden må mange i bransjen finne andre måter å sikre at de lever opp til kravene, skriver EBA.

– Målet er å lage en "kokebok" som bedriftene kan følge, og hvor så mye som mulig av det rapporteringsunderlaget som er felles for bransjen er samlet og konkretisert, sier Haugen.

Det første de gjør i dette arbeidet, er å kartlegge hvilke vesentlige bærekrafttema som kan være særlig relevante for alle aktørene i bransjen.

– Mange vesentlige bærekrafttema vil være felles for bedriftene i bransjen. Vi er i gang med å kartlegge dette i samarbeid med EBA og noen medlemsbedrifter som allerede har bærekrafts- eller rapporteringserfaring. Målet er å forenkle og standardisere, slik at rapporteringen ikke blir mer krevende enn den må, sier Henning Dalsegg, leder bransjegruppen for bygg og anlegg i BDO, i meldingen.

Henning Dalsegg. Foto: BDO
Henning Dalsegg. Foto: BDO

– Alle som er lovpålagt å utarbeide bærekraftsrapportering, må gjøre en såkalt dobbel vesentlighetsanalyse. Når de kjenner de felles utfordringene i bransjen, blir det enklere å ta tak i eget bærekraftsarbeid og utforme sin egen vesentlighetsanalyse. Det danner grunnlaget for rapporteringen. Når bransjen jobber ut fra samme forutsetninger, blir det også enklere å innhente informasjon fra verdikjeden, utdyper Dalsegg.

De forventer å ferdigstille veiledningen i starten av 2025.

– Den enkelte bedrift må vurdere mange problemstillinger i sin rapportering, men vi skal legge til rette for at dette kan gjøres så effektivt som mulig. En undersøkelse gjort av European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) antyder at de samlede kostnadene knyttet til CSRD-rapporteringen fort kan komme opp millionbeløp per bedrift. Hvis veiledningen kan redusere den byrden, vil det bety mye spart tid og ressursbruk for mange, sier Haugen.

Til informasjon er EBA eier av Bygg og Anlegg Media AS som er utgiver av Byggeindustrien/bygg.no. Byggeindustriens redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.

Powered by Labrador CMS