Fotballpresident Lise Klaveness møtte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) for å diskutere gummigranulatsaken.
Foto: Javad Parsa / NTB
Klaveness advarer kommunene i granulatsaken: – De neste månedene er avgjørende
Fotballpresident Lise Klaveness sier at resten av året er viktig i kampen for å sikre kunstgressbaner og veien videre før granulatforbudet slår inn.
Torsdag møtte Klaveness kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og klimaminister Espen Barth Eide (Ap) for å diskutere det hun selv kaller «den største miljøomstillingen i fotballens historie».
Reach-komiteen i EU stemte fram et forbud i april mot tilsatt mikroplast i kunstgress – også kalt gummigranulat. Overgangsperioden er satt til åtte år.
– Ja, vi vet at vi må gjøre den utfasingen. Vi er òg enige i den. Men det omfatter 95 prosent av hele aktiviteten vår, sier Klaveness til NTB.
Hun er opptatt av at jobben framover gjøres samlet.
– Vi trenger kommuner som ikke iverksetter forbud allerede. Det har vi en del av.
Byrådet i Oslo er allerede i gang med å ordne nytt underlag på flere baner. Innen neste år skal nesten halvparten av banene til kommunen ikke ha gummigranulat som underlag. Fotballen på sin side har meldt at alternativene som fins nå, fortsatt ikke er gode nok.
– Vi har en dialog med Oslo om det, og det er ikke bare Oslo det gjelder. Man må se at det kommer mye mer kraft i miljøvernarbeidet hvis vi får lov til å lage en gradert tilnærming til dette og ikke lager et absolutt forbud fra dag én, sier Klaveness.
– Da har vi ikke åtte år, da har vi minus to år og en frustrasjon som allerede har demmet seg litt opp, legger hun til.
– Milliardsmell
– De neste seks månedene er avgjørende for å samle laget. Vi må kartlegge hver eneste bane, forklarer Klaveness til NTB.
– Når er det riktig å bytte, hva skal man bytte til? Vi må ikke minst ha en kontrollert testing, sier hun.
Alternativene til nå har bestått av blant annet kokos, kork, olivenstein og bjørk.
– Enten går vi sammen og gjør det kontrollert og kunnskapsbasert og har investeringer i det, eller at vi får en milliardsmell i fleisen om noen år fra nå eller kanskje ikke så lenge engang, sier fotballpresidenten.
Hun og NFF vil bruke tiden framover til å sette sammen et team som skal hjelpe klubber til å få større forutsigbarhet.
Trettebergstuen sier regjeringen skal støtte fotballen i arbeidet framover.
– Vi skal være med på det, og så kommer vi tilbake til detaljene senere rent budsjettmessig.
Ikke «rocket science»
Barth Eide understreket at «alle» er enig om veien videre – og:
– Mennesker har kommet til månen og funnet opp internett, så vi klarer nok dette òg. Det er ikke «rocket science», men vi skal være veldig ærlig på at svaret er ikke der i dag, sa han.
På grunn av utfordringene med vinteren i de nordiske landene er situasjonen en litt annen enn i resten av Europa.
– Hvis man tror at markedet automatisk løser Nordens helt spesifikke problem, og at åtte år er god tid, tar man grunnleggende feil, sier Klaveness.
– Markedet vil løse problemene sør for Kattegat, og det er helt andre problemstillinger enn de vi trenger. Vi gikk til møtet for å vekke en politisk sult og en proaktivitet til å handle nå.