Høye blyforekomster gjør at plassen foran katedralen Notre-Dame igjen blir stengt i en periode.
Plassen foran Notre-Dame stenges – fare for blyforurensning
Høye konsentrasjoner av blypartikler på plassen foran Notre-Dame-katedralen i Paris gjør at myndighetene stenger plassen for publikum.
Denne artikkelen er over tre år gammel.
Rundt 300 tonn bly smeltet da en brann ødela taket på katedralen for to år siden. Partikler av det giftige metallet ble spredd ut over store deler av byen. Flere områder, inkludert enkelte skoler, ble sperret av mens rydding og rensing pågikk. Barn og gravide ble oppfordret til å ta blodprøver.
Noen uker etter brannen ble plassen foran kirken fra 1200-tallet åpnet igjen, med løfte om at det skulle tas hyppige prøver.
– Resultatet fra de seneste testene viser at enkelte deler av plassen har høyere konsentrasjoner av blystøv enn det som er vanlig i Paris, sier politiet i hovedstaden i forbindelse med at plassen stenges igjen. De opplyser at plassen vil bli gjenåpnet etter at den er renset på nytt og prøvene igjen viser normale verdier.
Spiret kollapset og store deler av taket ble ødelagt for to år siden, men iherdig innsats fra brannmannskapene gjorde at store deler av bygningen overlevde brannen.
Blyproblemene har forsinket arbeide med å rydde branntomten og sette i gang restaureringsarbeidet. President Emmanuel Macron ønsker å åpne kirken igjen før Paris er vertsby for sommer-OL i 2024.