Kampen fortsetter
Kampen mot arbeidslivskriminaliteten i det norske arbeidslivet er på ingen måte over - og tirsdag lanserte regjeringen sine nye tiltak mot de kriminelle.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Den første strategien mot arbeidslivskriminaliteten ble lagt frem i 2015 – og den har hatt en effekt på markedet – men ikke i så stor utstrekning som mange hadde ønsket og håpet. Nå kommer regjeringen Solberg med en revidert strategi, der man ønsker å spisse innsatsen ytterligere i kampen for å bekjempe de kriminelle i markedet – ikke minst innen byggenæringen.
Dette innebærer blant annet at man ønsker å bekjempe arbeidslivskriminaliteten med målrettede tiltak, økt kontrollinstans og tettere samarbeid mellom de ulike statlige og offentlige myndighetene. Dette skal også skje i tett samråd med arbeidslivets parter. Helt konkret ønsker Solberg og resten av regjeringen i større grad å forhindre uønsket adferd ved forebyggende tiltak, holdningsendringer og mer målrettet informasjon.
Man vil også jobbe ytterligere for å gjøre det lettere å både finne og benytte de seriøse aktørene og gjøre det tilsvarende vanskeligere for de useriøse. Man ønsker også å innføre et såkalt eBevis, som er et register der oppdragsgivere kan undersøke at leverandører opererer i det seriøse markedet. I utgangspunktet er dette registeret tenkt lansert for offentlige innkjøpere - men skal man virkelig få en effekt av dette registeret må det gjøres tilgjengelig for langt flere. Både private virksomheter og privatpersoner må kunne få tilgang til et slik register. Det vil kunne ha en god nok effekt om det lanseres så bredt som mulig. I dette arbeidet har det ingen hensikt å snevre denne muligheten inn til kun å omfatte bruk i det offentlige. Regjeringen vurderer også å åpne registeret opp for flere - og det er definitivt noe de bør søke å få til allerede ved lanseringen til våren.
Det er selvsagt meget viktig og positivt at regjeringen nå reviderer sin strategi i kampen mot arbeidslivskriminaliteten. I løpet av den senere tiden kan man ha fått inntrykk av at de useriøse har fått det en god del vanskeligere og at de kriminelle delvis er på vei bort fra markedet innen bygg og anlegg. Slik er det nok dessverre ikke. Saken er nok heller at de kriminelle har utviklet seg og jobber på en annen og smartere måte enn tidligere. De har tilpasset seg en ny og mer krevende hverdag og er dermed enda vanskeligere å avdekke.
Dette gjør også at en opptrapping og endring i bruk av virkemidler er avgjørende om man skal få has på det kriminelle arbeidslivet, men også hva man spesielt ser innen byggenæringen. Dette vil kreve et enda tettere samarbeid mellom de offentlige etatene, og de må ikke minst få verktøyene til hele veien å ha all informasjon tilgjengelig i sanntid og de ulike etatene må få den nødvendige myndigheten til å kunne handle slik de ser det best for å gripe inn når det er nødvendig og med den kraft det krever for å få til endringer. Selvsagt innebærer dette at det også må følge med økonomiske muskler til å bygge opp kraften som må til for å ta noen viktige seire kampen mot de kriminelle. Dette medfører også regelmessige og målrettede kontroller og aksjoner fra utegående og oppsøkende grupper. Man vinner ikke noen slag kun med gode forberedelser, man må også ha verktøyene og viljen til å gjøre hva som er nødvendig for å oppnå resultater.