Jusprofessor Hans Petter Graver mener Statsbygg bør gå gjennom sine rutiner. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Jusprofessor Hans Petter Graver mener Statsbygg bør gå gjennom sine rutiner.

Jus-eksperter om Statsbygg-saken: – Uheldig sammenblanding

Jusprofessor Hans Petter Graver mener Statsbygg bør gå gjennom rutinene sine etter at det ble kjent at den statlige byggherren har kjøpt tjenester fra selskapet til en av Statsbyggs-direktører. Advokat Marianne Dragsten mener avtalen kan gi løpende utfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kunne Byggeindustrien fortelle at Statsbyggs prosjektdirektør på Livsvitenskapsbygget Per Roger Johansen reklamerte for sitt eget gründerselskap TaskCtrl på Facebook med både Statsbygg-tittel og den statlige byggherrens logo på hjelmen.

Samtidig kunne Byggeindustrien fortelle at Statsbygg har kjøpt tjenester fra selskaper.

Verktøyet til TaskCTRL blir brukt på milliardutbyggingen Livsvitenskapsbygget i Oslo der Johansen er prosjektdirektør.

Jusprofessor: Uheldig sammenblanding

Professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Hans Petter Graver, mener det som kommer frem i saken viser at Statsbygg bør gå gjennom sine rutiner.

Jusprofessor Hans Petter Graver. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Jusprofessor Hans Petter Graver.

– Dette er en uheldig sammenblanding av offentlige og private interesser. Statsbygg bør gå gjennom rutinene sine for å unngå at ansatte har eier- eller næringsinteresser i virksomheter som opererer i de markeder som Statsbygg opererer i. At de har godkjent interesser av denne typen hos sine ansatte tyder på en uheldig praksis, som kan sette objektiviteten til de som er ansatt i Statsbygg i tvil, sier Graver til Byggeindsutrien.

Skaper utfordringer

Anskaffelsesekspert og advokat, Marianne Dragsten, reagerer også det på som kommer frem.

Marianne H. Dragsten, advokat og partner i Vaar Advokat, har lang erfaring med offentlige anskaffelser. Foto: Vaar Advkoat
Marianne H. Dragsten, advokat og partner i Vaar Advokat, har lang erfaring med offentlige anskaffelser.

– Jeg synes det er en uheldig rolleblanding. Rent anskaffelsesrettslig, så har det nok gått riktig for seg i og med at anskaffelsen ble lagt ut til en annen avdeling. Men denne saken skaper også visse utfordringer videre, i og med at prosjektet har tatt i bruk verktøyet til selskapet hans. Da kan det oppstå løpende situasjoner som også er uheldige, sier Marianne Dragsten til Byggeindustrien.

Hun beskriver det som «veldig uheldig» at en Statsbygg-ansatt reklamerer for sitt eget produkt i en Statsbygg-setting.

– Det er veldig skadelig for tilliten, sier hun.

Sa i fra om selskapet

Per Roger Johansen har bekreftet overfor Byggeindustrien at reklamene ikke var klarert med ledelsen i Statsbygg, og han mente selv det var uheldig å blande inn Statsbygg inn i dem.

Statsbyggs prosjektdirektør Per Roger Johansen reklamerte for sitt eget gründerselskap TaskCtrl med Statsbygg-logo og tittel. Verktøyet er også i bruk på prosjektet han leder. Arkivfoto: Sindre Sverdrup Strand/faksimile Facebook
Statsbyggs prosjektdirektør Per Roger Johansen reklamerte for sitt eget gründerselskap TaskCtrl med Statsbygg-logo og tittel. Verktøyet er også i bruk på prosjektet han leder. Arkivfoto: Sindre Sverdrup Strand/faksimile Facebook

Når det gjelder rollene som gründer og styremedlem i selskapet, sa Johansen at Statsbygg-ledelsen ble varslet dette før han takket ja til prosjektdirektørstillingen i 2019.

Ifølge Johansen ble det meldt inn og er en del av ansattelsesavtalen.

Han understreket samtidig at programmet ble anskaffet av IT-seksjonen i Statsbygg, ikke av ham selv.

Det samme sa kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

– Det har vært gjennomført en konkurranse på vanlig vis. Den ble lyst ut på Doffin, det var to tilbydere og TaskCtrl var en av dem. De vant kontrakten. Anskaffelsen ble håndtert langt unna prosjektet, og det var IT-seksjonen som fikk ansvaret. Det ble gjort nettopp for å sikre at det var avstand, fordi Per Roger Johansen var inhabil, sa Aschim til Byggeindustrien.

Femårig avtale

TaskCTRL-avtalen på Livsvitenskapsbygget ble ifølge Statsbygg inngått i 2019 og er på fem år.

– Den utgjør en lisensavtale på 60.000 kroner per år, så det er ikke den største kontrakten. Men det er likevel en kontrakt, og vi vil se nøye på hvordan vi på generelt grunnlag skal håndtere denne type situasjoner. Vi vil sikre en klar og utvetydig praksis på dette. Vi er ikke interessert i å bruke verdifull tid på å avklare slike spørsmål som de som kommer nå, sa Hege Njaa Aschim.

Hun mente saken var problematisk, men på spørsmål om de etiske retningslinjene var brutt svarte Aschim følgende:

– Det har det nok ikke vært, men det er likevel stilt spørsmål ved roller og interesser og slik vil vi ikke ha det. Vi ønsker ikke at det stilles spørsmål ved Statsbygg-ansattes habilitet.

Per Roger Johansen er ikke den eneste Statsbygg-lederen som har egen virksomhet ved siden av jobben hos den statlige byggherren. Tirsdag skrev Dagens Næringsliv om flere Statsbygg-ledere som kombinerer sine direktørstillinger i staten med private næringsinteresser.

Powered by Labrador CMS