Illustrasjon: Statnett
Ja til 623 kilometer lang norsk-tysk kraftforbindelse
Likestrømskabelen NordLink blir den første direkte forbindelsen mellom det tyske og det norske kraftmarkedet. Total investeringskostnad for prosjektet vil være på 1,5 - 2 milliarder euro.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Samarbeidspartnerne Statnett, TenneT og KfW har tirsdag tatt den endelige investeringsbeslutningen om å bygge en mellomlandsforbindelse mellom Norge og Tyskland.
Den høyspente likestrømsforbindelsen (HVDC) vil være på 623 km, med en sjøkabel på hele 516 km. Forbindelsen vil bidra til et mer effektivt og klimavennlig energisystem, mer fornybar energi i begge land og økt forsyningssikkerhet.
Kabelen får en kapasitet på 1400 MW.
Arbeidet med mellomlandsforbindelsen vil starte så snart det er tegnet kontrakter med leverandørene som har ansvar for produksjon og installasjon av kabel og strømretteranlegg.
- Dagens undertegning er et meget viktig skritt for alle tre partnere. Denne kabelen vil bidra til et klimavennlig og effektivt energisystem for fremtiden. Den vil gi økt forsyningssikkerhet for forbrukerne og verdiskaping for produsentene på begge sider av forbindelsen. Denne investeringsbeslutningen understreker vår overbevisning om at fremtiden er elektrisk, sier Statnetts konsernsjef, Auke Lont i en pressemelding.
Total investeringskostnad for prosjektet vil være på 1,5 - 2 milliarder euro. NordLink-prosjektet eies av norske Statnett og tyske DC Nordseekabel GmbH & Co. KG, som begge har en andel på 50 %. Det tyske selskapet TenneT og den tyske banken KfW eier DC Nordseekabel.
Mellomlandsforbindelseng vil gå mellom Tonstad i Norge og Wilster i Schleswig-Holstein i Tyskland.