– Jeg ble lei av borestøvet og tenkte på all tiden jeg kunne spare hvis jeg slapp å rydde etter hver jobb, sier Dustbox-oppfinner Tom Rune Stepien. Her viser han hvordan den virker når han borer i murvegg. Støvsugeren er koblet på den røde beholderen og trekker støvet ned i boksen, i stedet for at det fyker ut i rommet. Oppsamleren har to bunner, som separerer store artikler slik at støvsugeren ikke tetter seg. Redskapet egner seg like godt til treverk som til gips og mur.

Vil ta knekken på byggestøv

På under ett år har Tom Rune Stepiens ville gründeridé gått fra skissestadiet til å bli et fiks ferdig produkt som er rullet ut i butikkene til verktøygiganten Würth i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta Dustbox

·Støvavsug for boring i betong, stein, gips eller tre med tilkobling til støvsuger.

·Leveres med teleskopstativ med arbeidshøyde fra 130-250 cm.

·Fjerner 90 prosent av alt svevestøv. De grove partiklene samles opp i boksen slik at støvsugeren ikke tetter seg.

·Dustbox er laget slik at man kan jobbe med frie hender og dermed spare tid. Det blir mindre rengjøring etter hver jobb.

Håndverkeren fra Flesberg utenfor Kongsberg har utviklet et helt nytt redskap som sørger for å samle opp borestøv, det være seg fra treverk, gips eller mur. Stepien har i mange år jobbet med montering av ovner og solskjerming og er godt vant med å bruke drill som arbeidsverktøy.

– Jeg irriterte meg over alt støvet som dannet seg i forbindelse med hvert eneste oppdrag, og som jeg måtte bruke tid på å fjerne etter hver jobb. Dessuten pustet jeg også inn mye av finstøvet, og det er jo ikke bra for helsa, sier Stepien til Byggeindustrien.

Han gikk og grublet på hvordan han kunne lage en smart innretning som kunne løse problemet og dermed spare ham for mye tid og støvplager.

– Selvfølgelig kan man sette støvsugeren direkte på drillen, men det synes jeg er tungvint. I tillegg må du gjerne ha noen til å holde støvsugeren også, og da må man plutselig være to på en jobb som en person bør klare alene, sier Stepien om bakgrunnen for hvordan ideen tok form.

Würth tente på ideen
I slutten av november 2014 tegnet han den første skissen på det som senere skulle få navnet «Dustbox» – som enkelt forklart er en støvsamler bestående av en plastboks festet til et teleskopstativ, med åpning for koble på støvsuger. Stativet kan justeres slik at det når helt opp til taket.

– Da jeg knekte koden på tegnearket spekulerte jeg på hvordan jeg skulle nå ut til riktig målgruppe. Jeg tok kontakt med Würth på Kongsberg, hvor jeg ble veldig godt mottatt. Deretter begynte snøballen å rulle, sier han.

Produktsjef Paul Inge Sætheren i Würth Norge har fungert som «fødselshjelper» for Dustbox.

– Vi så med en gang at denne oppfinnelsen kunne ha et potensial. Produktet er enkelt og fleksibelt og har mange bruksområder. Det er laget for å kunne stå både på benk og gulv, i tillegg til stativ. Det som er ekstra spennende, er at det ikke finnes noe tilsvarende på markedet, sier Sætheren.

Han understreker at Stepien selv har stått for utviklingen av produktet, men at Würth har kommet med innspill underveis for at løsningen skulle bli mest mulig optimal. I likhet med oppfinneren er han svært spent på hvordan nyvinningen vil bli tatt imot, når den slippes ut i butikkene i desember:

– Vi har stor tro på Dustbox, fordi den vil forenkle og effektivisere jobben til håndverkeren. Vi ønsker å selge inn et komplett system, med verktøy til alle ledd i jobben. På den måten kan også håndverkeren tjene mer penger ved å jobbe mer effektivt, sier Sætheren.

ROT blir enda viktigere
Produktsjefen peker på at både nybygg og rehabilitering er viktige markeder for Würth i denne sammenheng. – Spesielt ROT-markedet vil bli enda viktigere for oss i tiden fremover, og målgruppen er håndverkere i alle kategorier – det være seg tømrere, elektrikere, rørleggere, montører etc.

- ROT-markedet blir enda viktigere fremover, og vi tror Dustbox vil ha et bra potensial hos håndverkere i alle kategorier, sier produktsjef Paul Inge Sætheren i Würth.

For å fremme det nye produktet vil Würth lage demovideoer og publisere på nettet. – Også i vår bransje blir alt mer og mer digitalt. Det er enklere å vise hvordan et nytt verktøy virker med en video, fremfor å argumentere verbalt eller skriftlig, sier Sætheren.

Støvsamleren kan kobles på teleskopstativ slik at man kan flytte den til ulike arbeidshøyder. (

Tømrermester Harald Teksle i Mesterhus-gruppen er en av dem som har testet ut Dustbox. Hans firma jobber for tiden med rehabilitering av kommunehuset i Flesberg kommune, hvor det blant annet monteres nye ventiler på 50-60 kontorer.

– Dette er en stor rehab-jobb, og vi borer i gips hele tiden. Etter å ha testet boksen ser vi at dette er et effektivt hjelpemiddel, hvor mesteparten av støvet blir samlet opp. Vi slipper å dekke til i forkant, og trenger heller ikke feie opp eller støvsuge etterpå, sier Teksle.

Han mener også at det er bra ut fra et HMS-perspektiv: – Vi har en god del rehabiliteringsjobber, og det blir mye støv. Når det reduseres til et minimum gir det atskillig bedre arbeidsmiljø, påpeker han.

Fikk etablererhjelp
Selv roser den driftige oppfinneren Etablererkontoret i Kongsbergregionen (EK) for uvurderlig hjelp da han kom med ideen sin for ett år siden. Rådgiver Halvor Grene bisto blant annet i møter med Würth og produksjonsbedriften Idea kompetanse på Notodden, og med å søke økonomisk støtte hos Innovasjon Norge. Dette resulterte i et etablererstipend på flere hundre tusen kroner.

– Tom Rune hadde kommet langt på sitt prosjekt da han kontaktet oss, og vi har hatt et godt samarbeid hele veien. Dersom dette skulle slå til både nasjonalt og internasjonalt, blir dette en flott reise for alle involverte, sier Grene.

Har sikret produktet
For å unngå at andre stjeler ideen har Stepien søkt både varemerkebeskyttelse, patent og designbeskyttelse hos Patentstyret. Han sitter dermed selv på alle rettighetene til Dustbox, men har gitt Würth enerett til å selge produktet.

– Enten er vi alle gærne, eller så er dette et veldig smart produkt som bransjen vil ha. Ideen er superenkel, og alle kjenner igjen problemstillingen. På det meste har jeg spart én time rigg og drift på en dag, og gjennom ett år blir det mye penger. Derfor tror jeg dette vil slå an, avslutter oppfinneren fra Flesberg.

Powered by Labrador CMS