David Andrew Quist (t.v.) og Chris Snyder demonstrerer NoMy-forskning til Anne Elisabeth Bull i DOGA.
Foto: Sverre Jarild
DOGA støtter fire innovasjonsprosjekter i byggenæringen
Dyrkbare byggematerialer. Gjenbruk av massivtre. En tryggere og bedre taumoped. Boligbygging på kjøpers premisser. Disse fire bygg- og anleggsrelaterte prosjektene får innovasjonsmidler fra DOGA.
Designdrevet innovasjonsprogram
* Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) har som mål å sikre bedre og mer samfunnsnyttig innovasjon gjennom bruk av designmetodikk i idéutviklingsfasen av nyskapingsprosjekter.
* DIP har også som mål bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.
* Siden 2009 har Design og arkitektur Norge (DOGA) delt ut 97,5 millioner kroner til totalt 244 prosjekter.
Nær to millioner kroner skytes nå inn i prosjektene til NoMy, AAK Safety, Splitkon og Usbl gjennom Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). Pengene skal sørger for at innovasjonsprosjektene tuftes på designmetodikk og brukerstudier.
– Designdrevet innovasjon betyr bedre og mer bærekraftige produkter og tjenester. Nettopp dette trenger vi mer av i omstillingen av norsk næringsliv.Jeg gleder meg virkelig til å følge disse prosjektene videre, sier prosjektleder Anne Elisabeth Bull i Design og arkitektur Norge (DOGA) i en pressemelding.
Årets DIP-utdeling er nummer 13 i rekken, og 86 bedrifter har søkt om 42 millioner til prosjekter verdt 88 millioner.
– Vi mottok søknader fra alle landets fylker og aktører spredt over et stort antall bransjer. Over halvparten holdt såpass høy kvalitet at vi svært gjerne skulle gitt dem støtte. Det viser at designdrevet innovasjon er i ferd med å modnes. Designmetodikk brukes i stadig flere innovasjonsprosjekter, og kunnskapen og kompetansen øker i takt med dette, sier Bull.
Her er prosjektene som ifølge pressmeldingen får støtte:
Norwegian Mycelium (NoMy): Finner miljøhjelp hos soppen
NoMy mener vi må dyrke fram nye byggematerialer. Med EY Doberman på laget ønsker de å utforske hvordan soppriket kan hjelpe med å forvandle restråstoffer fra blant annet tre- og ullproduksjon til nye og bærekraftige byggematerialer som tilfredsstiller både tekniske og estetiske krav.
Prosjektet får 550 000 kroner i DIP-midler fra DOGA.
AAK Safety: Tryggere arbeid i høyden
I over 30 år har AAK Safety levert kompetanse på arbeid i høyden. Taumopeder har vært et produkt i sortimentet deres i en årrekke, men på grunn av endringer hos produsenten mistet de rettigheten til dette produktet. Ved hjelp av designerne i Anunatak vil de nå å produsere sin egen taumoped, som både skal være sikker, effektiv, brukervennlig og bærekraftig.
Prosjektet får 350 000 kroner i DIP-midler fra DOGA.
Splitkon: Vil gjenbruke massivtre
Massivtre er et bærekraftig og praktisk byggemateriale som brukes i mange næringsbygg og boliger. Avkapp fra vinduer og døråpninger kan imidlertid ikke gjenbrukes, men blir i stedet til fyringsbriketter. Sammen med Cook Haffner Architecture Platform skal Splitkon nå se nærmere på hvordan produksjonsrester kan få nye bruksområder. Målet er å redusere både miljøbelastningen og kostnadene ved å bruke massivtre.
Prosjektet får 480 000 kroner i DIP-midler fra DOGA.
Usbl: Tar bruker inn i boligutviklingen
Boligbyggerlaget Usbl forvalter nesten 1700 borettslag og er en betydelig byggherre. Med designhjelp fra Comte Bureau ønsker de å utvikle metodikk for brukerinvolvering og samskapning. Ved å sette kundens behov i sentrum, håper Usbl å utvikle enda bedre boligmiljøer og skape forståelse og betalingsvilje for bærekraftige kvaliteter, heter det i meldingen.
Prosjektet får 500 000 kroner i DIP-midler fra DOGA