Sjur Wethal fra Nasta og Roar Aaserud (maskinansvarlig Feiring).
Foto: Feiring
Innlegg: Uutholdelig uforutsigbarhet
Omstillingen til fossilfrie alternativer i industrien er i gang for fullt. Bransjen tar ansvar og investerer både tid og penger i utvikling av teknologi og satsing på alternative energiløsninger. Men regjeringen gjør det virkelig ikke lett for oss.
Innlegg av:
Sjur Wethal (Nasta) og Roar Aaserud (Feiring). Foto: Feiring
Det offentlige setter krav om utslippsfri transport og maskiner. Det vil si kjøretøy på elektrisitet, hydrogen eller biogass. Noe vi er helt enige i, det er virkelig stort potensial her for å redusere klimagassutslippene.
Men det siste påfunnet til regjeringen får begeret til å renne over for en presset bransje. Nå kutter Enova støtten til biogass, i tillegg til å redusere eller avvikle andre tiltak.
Enova har siden 2009 støttet ulike deler av biogassektoren med om lag en milliard kroner. Dette har resultert i flere produksjonsanlegg for biogass i Norge, 864 biogasskjøretøy samt 29 fyllestasjoner for biogass. Selv investerer Feiring flere millioner av egne budsjetter for å legge til rette for at kundene kan velge grønnere løsninger ved å etablere lade- og biogass fyllestasjon på sitt anlegg på Lørenskog. I tillegg utvikler Feiring og Nasta landets første store hjullaster på biogass.
Utvikling av teknologi. Utslippsfri transport. Legge til rette for det grønne skiftet, tenker kanskje du? Det tenkte vi i hvert fall.
Så velger Enova å fjerne støtten til biogasskjøretøy på en måneds varsel. De ønsker å prioritere områder hvor man kan forvente en større teknologiutvikling. De som har satset på biogass står nå igjen med svarteper.
Nyheten fra Enova kommer dagen etter at partiene på Stortinget ble enige om at bruken av biogass måtte økes. Forstå det den som kan. Dette er i hvert fall helt umulig for industrien å forholde seg til.
Mulighetsvindu lukker
Norsk industri har i en god stund stått i den perfekte storm av høye renter, krav til dyr omstilling, høye priser og renter. Nå synker også salget og det er færre prosjekter som settes i gang eller planlegges. Alvoret er virkelig i ferd med å synke inn i bransjen. Mulighetsvinduet for omstilling lukkes. Det blir mindre penger å investere for og det er lite drahjelp fra regjeringen. Likevel forventes det at det skal investeres og bidras inn mot det grønne skiftet.
Norge vil aldri nå sine klimamål uten hjelp fra industrien. Men industrien vil aldri få mulighet til å hjelpe til hvis ikke staten snart blir enige med seg selv. Vi trenger forutsigbarhet og klare og tydelige retningslinjer. Å forebygge er som regel billigere enn å reparere skadene.
Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatternes regning.