Innlegg: Tenker for smalsporet om oppvarming

Zero, Bellona og Naturvernforbundet tenker for smalsporet om oppvarming. Energigass Norge og Norsk Petroleumsinstitutt er enig i målet, men ikke veien dit.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Forfatterne

Ingebjørg Wilhelmsen, fagsjef Norsk Petroleumsinstitutt
Tore Woll, daglig leder Energigass Norge

I et innlegg på bygg.no 18. juni, anklages vi for å være «direkte bakstreverske» når vi hevder at å bruke fossil gass til spisslast både er nødvending og lurt.

Zero, Bellona og Naturvernforbundet viser til at det bare er 35 år til lavutslippssamfunnet skal være en realitet i 2050, og at de byggene som bygges i dag også vil være i bruk i 2050.

Vi er enig i dette målet, og at det er nødvendig å gå fra fossil til fornybar oppvarming. Derfor tror vi heller ikke at det brukes fossil gass til oppvarming i 2050, men at infrastrukturen som i dag brukes til å distribuere fossil gass, vil distribuere fornybar gass.

Ved å forby bruken av fossil gass allerede fra 2016, vil en fjerne denne muligheten til å distribuere fornybar energi i fremtiden. Det er satt i gang et stort arbeid for å utvikle fornybare gasser fra organisk materiale. I Luleå i Sverige gjennomføres et større prosjekt med å utvikle gass fra skogsavfall. Første kundeleveranse er gjort, men det vil likevel ta tid før denne gassen er allment tilgjengelig.

Fordi vi blir anklaget for å være bakstreverske, vil vi tillate oss å minne om at det er ganske mange fagmiljøer i Norge og andre land, som mener at de varmeløsningene som Zero, Bellona, Naturvernforbundet ønsker, ikke er fremtidsrettet.

Elektrisitet er en fantastisk energikilde, og akkurat nå har vi overskudd av den her i landet. Men det er ikke opplagt at det er slik i all fremtid. Ved å bare knytte seg til denne energikilden, utelukker vi andre energimuligheter som overskuddsvarme fra kjøling, varmepumpe, flis og sol. I en slik energimiks vil det også være bruk for spisslast.

Elektrisitet skal også produseres og overføres til brukerne. Dette krever store naturinngrep, og vi er derfor noe forundret over at de tre miljøorganisasjonene ikke kan se mer positivt på en varmekilde som krever langt mindre naturinngrep, og som også kan passe sammen med elektrisitet.

I artikkelen 18. juni henvises det til at vi konsekvent henviser til NVE. Når NVE ikke mener at det er nødvendig med gass til spisslast, må vi ta feil.

Vi må medgi at vi er forundret over høringsuttalelsen fra NVE, sett i lys av at de har gått inn for en forbudsforskrift mot bruk av fossil olje som i perioder likevel åpner for bruk av inntil 30 % av et årsforbruk av olje som spisslast. I tillegg utreder også NVE sammen med Energi Norge en ordning for innføring av effektavgift i boliger. Er det derfor det ikke er nødvendig med gass til spisslast?

Powered by Labrador CMS