Administrerende direktør Jon-Erik Lunøe i Bane Nor Eiendom. Foto: Terje Borud
Administrerende direktør Jon-Erik Lunøe i Bane Nor Eiendom.

Innlegg: Skvatt i stolen av Boligprodusentenes utspill

Mer på jordet, på fjellet eller i skauen er det vanskelig å komme hvis retningen er framtiden.

Artikkelforfatteren

Jon-Erik Lunøe er administrerende direktør Bane Nor Eiendom.

Jeg skvatt da jeg leste innlegget på bygg.no fra Boligprodusentenes direktør Lars Jacob Hiim.

Hiim, som representant for hyttebyggere i hele landet, mener at storsamfunnet ikke kan stoppe en stor del av en lønnsom næringsvirksomhet i distriktene.

Med andre ord må hyttebygging og nedbygging av natur fortsette. Dette overrasker da min erfaring med Boligprodusentene fra tidligere er at foreningen har god kompetanse på energikrav, materialbruk, etc.

Men her glipper helheten.

Vi kan diskutere om tall fra Miljødirektoratet er riktige eller ikke til vi blir blåe i ansiktet. Om tallene er nøyaktige, riktige eller overdrevne er ikke relevant; poenget er at å bygge på grønt og i norsk natur fører til store CO2-utslipp og tap av artsmangfold, noe vi ikke har råd til.

Dette er det ikke uenighet om.

Da trenger samfunnet å legge om sin væremåte, og det gjelder også hyttebygging. Vi trenger å bygge på grått, og disse arealene finnes også i distriktene og i nærheten av natur. Boligprodusentene trenger å være med og ikke mot.

Eiendomsbransjen tar bærekraft på alvor. Mitt inntrykk er at aktørene, enten det er utbyggere eller entreprenører, generelt ligger godt foran myndigheter og forskriftskrav. Dette bør også gjelde foreningen som representerer en viktig del av byggebransjens aktører; småhusprodusentene og hyttebyggere.

Å lese at nedbygging av Norges natur skal fortsette fordi bærekraft ikke gagner «våre medlemmer» er jo nettopp en oppskrift for at samfunnet ikke oppnår en bærekraftig framtid.

Mange forbinder hytter med familiehygge og kvalitetstid alene, med barnebarn, venner og familie. Denne kvaliteten unner jeg selvsagt at folk kan ha. Jeg etterlyser derimot en framoverlent forening som ser på mulighetene for og pådriver for alternative modeller som bidrar til mindre nedbygging av landets natur.

Her kan for eksempel nevnes bedre utnyttelse av dagens og framtidens hytter i forskjellige delingsmodeller samt dialog med kommuner om hvor hytter er egnet og ikke. Det meste av årets uker står hytter ubrukt. Det er et enormt potensiale for mer bruk og mindre forbruk (av materialer og natur).

Min oppfordring til Boligprodusentene: bli med og ikke mot en bærekraftig framtid.

Vi kan ikke se barnebarna i øynene og si at vi brydde oss mer om entreprenørbransjens behov for byggeaktivitet og flere hytter (på feil sted) enn deres fremtid.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS