Katja Samara.

Innlegg: Norge står i en realfagskrise – og det gjøres for lite for å løse den

Det økende kompetansegapet sto høyt på agendaen under Byggdagene 3. april. Det er ingen tilfeldighet. Byggenæringen opplever allerede i dag store rekrutteringsutfordringer – og vi står midt i en vedvarende realfagskrise som truer både vekst og utvikling.

Innlegg av:

Katja Samara, daglig leder i Byggeringen.

Når fristen for å søke høyere utdanning i Norge går ut 15. april, venter vi å nok en gang se for få søkere til teknologifagene. Dette er en trend vi må snu, om vi, bokstavelig talt, skal lykkes med å bygge samfunnet.

Vi har ikke gjort nok

Befolkningsframskrivinger fra SSB viser at antall unge i befolkningen vil gå drastisk ned fremover. Med andre ord blir vi færre hender som skal løse samfunnsutfordringene vi har foran oss. Men det er ikke bare demografien som er en utfordring. TIMSS-undersøkelsen viser at fire av ti norske ungdomsskoleelever presterer på de laveste nivåene i matematikk og naturfag. Mange faller av allerede i grunnskolen. Og de som faktisk velger realfag og teknologifag i høyere utdanning, møter nye barrierer.

Innføringen av studieavgift for studenter utenfor EØS i 2023 har allerede skapt merkbare konsekvenser. Antallet internasjonale søkere til norske universiteter og høyskoler har stupt. Ironisk nok skjer dette akkurat når vi trenger denne kompetansen mer enn noensinne.

Internasjonale studenter har lenge vært en viktig ressurs for norsk byggenæring. Mange av dem blir værende i landet etter endt utdanning, og bidrar til verdiskaping og utvikling. Nå kutter vi denne tilgangen, uten at alternative ordninger er på plass.

Lavthengende frukt – men vi må plukke dem

Hva kan vi gjøre? Byggeringen mener at det finnes lavthengende frukt som regjeringen enkelt kan gripe

For det første trenger Norge en nasjonal realfagsstrategi. Alle våre naboland har dette. Danmark lanserte sin i 2018, og økte andelen unge som valgte realfag med 20 prosent på bare fire år. Hvorfor gjør vi ikke det samme her på hjemmebane?

For det andre må regjeringen enten opprette flere stipendordninger for studenter fra land utenfor EØS – eller aller helst, reversere ordningen med studieavgift for internasjonale studenter. Dette er grep som kan gjøres raskt, men som vil få stor effekt.

Vi må snu trenden

Hvis vi fortsetter på dagens kurs, vil vi om få år mangle både ingeniører og fagarbeidere til å bygge de boligene, sykehusene og infrastrukturprosjektene vi trenger.

Realfagskrisen er reell. Men den er ikke uunngåelig. Det finnes løsninger – nå må vi bare være villige til å bruke dem. En start bør være å få på plass en realfagsstrategi som forplikter.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS