Torgeir Isdahl og Egil Hogna.
Foto: Norconsult
Innlegg: Naturkrise, samarbeid og økologisk kompensasjon
Norge kommer ikke utenom ytterligere nedbygging av natur, men tettere samarbeid mellom biologer, planleggere og ingeniører, kombinert med økologisk kompensasjon, vil kunne bidra til naturnøytralitet og restaurering av ødelagt natur.
Vi er inne i en tid der sporene av mange tiår med rask og omfattende utvikling av byer, tettsteder, næring og infrastruktur begynner å bli påtrengende tydelige. Dette presenteres på en presis, men også skremmende måte, i NRKs dekning av naturkrisen i artikkelserien «Norge i rødt, hvitt og grått» samt «Oppsynsmannen».
Vi kommer ikke utenom ytterligere nedbygging av norsk natur også i fremtiden. Grønn industri, fornybar kraft og gruvedrift etter sjeldne råstoffer vil være særlig viktige i dagens geopolitiske situasjon. Norge fremstår i denne sammenhengen som et land med enorme arealer og store naturressurser. Som Norges største tverrfaglige rådgivningsselskap opplever vi søkelyset på naturkrisen som viktig og riktig, og Norge må ikke fremstå som et friområde der kapitalsterke utbyggere kan ta seg til rette i et ellers sterkt nedbygd Europa.
Norconsult har gjennom årene vært med på å bygge ut store deler av Norge, og våre rådgivere har fremdeles stor innvirkning på hvordan utbyggingen av landet vårt foregår. Heldigvis er både mål og virkemidler i arbeidet med klima og CO2-utslipp endret de seneste årene, men i takt med dette har våre biologer og naturforvaltere etterlyst en mer helhetlig innsats i arbeidet med å redusere forbruket av natur og forringelse av viktige leveområder for dyr og planter. Fra å demme opp store dalfører i vannkraftprosjekter på 60-tallet, er overgangen til å prosjektere viltoverganger, restaurere våtmarker og etablere blomsterenger langs nyåpnede bekker betydelig. Vi har gått fra å akseptere store negative konsekvenser for miljøet i bytte mot utvikling av samfunnet, til dagens mål om at enhver utbygging bør være arealnøytral eller helst naturpositiv ved hjelp av økologisk kompensasjon.
Erfaringene våre rådgivere gjør, er at en stor del av ødeleggelsene som følger utbyggingsprosjekter er unødvendige. Det er et omfattende tap at både verdifull natur og hverdagsnaturen i Norge forsvinner bit for bit. Norconsult er involvert i hundrevis av slike små utbygginger, og erfarer langt på vei at vi ikke gjennom noen av våre verktøy klarer å stoppe denne utviklingen. Et viktig signal fra oss er derfor at myndighetene intensiverer arbeidet med løsninger for arealregnskap, og utforsker muligheten for finansielle løsninger som kan forhindre at fortsatt utbygging av natur fremdeles er den soleklart billigste løsningen i Norge.
Gode naturkartlegginger, i en tidligst mulig fase av hvert eneste prosjekt, er avgjørende for å lykkes. Vi må vite hva vi skal unngå og ta hensyn til. Men formingen av prosjekter og utvikling av mer naturvennlige alternativer krever et tverrfaglig samarbeid mellom biologer, planleggere og ingeniører. Økologisk kompensasjon er et godt virkemiddel, og innebærer at den ansvarlige for en utbygging som ødelegger eller skader verdifull natur, kompenserer for denne ødeleggelsen eller skaden gjennom å restaurere og bevare annen natur.
De beste prosjektene Norconsult har hatt, er prosjekter hvor både byggherre, rådgivere, entreprenører, og også miljømyndighetene, har spilt på lag, og sammen arbeidet for et felles mål om å redusere naturødeleggelse. Og når vi har gjort slike erfaringer, ofte dyrekjøpte, må de deles. De gode løsningene må sette standarden og bli norm, mens de uheldige episodene må tåle dagslys og stå til skrekk og advarsel.
Innlegget sto først på trykk i Dagens Næringsliv.
Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.