Sverre Tiltnes

Innlegg: «Mor» jobber her ikke lengre. Nå må vi vaske opp sjæl!

Katharina T Bramslev har hatt sin siste dag på jobb i Grønn Byggallianse (GBA). Hun har satt standard for en av verdens mest fremoverlente byggsektor innen miljø og bærekraft.

Innlegg av:

Sverre Tiltnes

To milepæler står sentralt når Katharina forlater GBA med over 400 medlemmer. Et GBA som tilbyr landets viktigste akkrediterte sertifiseringssystem for eiendom, bygg og anlegg. BREEAM er blitt en hygienefaktor ved utvikling og salg av norske næringsbygg, - og ordninger for anlegg, bolig og eiendomsdrift kommer sikkert til å få samme gjennomslag.

Siste halvdel av 1990 tallet jobbet Katharina i GRIP senter. På den tiden ble det skrevet en sentral langsiktig forskningsstrategi for BAE-næringen, der ordene miljø og bærekraft ikke var nevnt. Katharina så galskapen i at 40%-næringen ignorerte alvoret i Brundtlandkommisjonens rapport ´Vår felles framtid´ 1987. Det samme gjorde nestorer som Ellen Hambro, som den gang jobbet i Miljøverndepartementet og Per Nygaard i Kommunal- og regionaldepartementet. Katharina og Frank Henning Holm, styreleder i GRIP, fikk lokket meg fra Block Watne til GRIP med en ambisjonen om et program for bærekraft i byggebransjen. Med støtte fra KRD, MD, Statsbygg og OED/NVE stilte næringens kunnskapsmiljøer og pionerer opp rundt ØkoBygg i 1998-2002, i en aksjonsrettet satsning som også definerte BAE-næringens rolle og betydning for et bærekraftig samfunn. Fellesskapet og engasjementet som ble skapt i ØkoBygg ble forløperen til byggeiernes Grønn Byggallianse.

Fra den tid har Katharina vært vår energiske og kunnskapsrike klippe og referansepunkt for hva miljø og bærekraft er. Vi andre så fragmentene, slik Per Håvard Lindquist, styreleder i ØkoBygg skjønte at ´det er galt å kjøre med piggdekk om sommeren´. Katharina skjønte hvorfor og hva som var viktig i det store bildet.

10 år senere etterlyste byggeierne i Grønn Byggallianse en «smørbrødliste» over tiltak for bærekraftig byggeri. Det samme gjorde entreprenørene. Både for å «svare» byggeierne og samfunnsansvar, men også utefra lønnsomheten slik Tor Johs Hegna i Skanska sa - «Bærekraft er ressurseffektivitet, - og det er jo fornuftig». Tor Johs og Skanska bidro etter hvert sterkt til et vellykket valg mellom verdens ledende klassifiseringsverktøy LEED og BREEAM.

Med sin kløkt og evne til å kombinere miljø og «butikk» bidro Katharina sterkt til å forme holdninger hos næringens pionerer i denne brytningstiden, skape engasjement og ikke minst tilpasse BREEAM International til den norske versjonen BREEAM-NOR, - lansert mars 2012.

Utvikling og forvaltning av BREEAM-NOR ble lagt til hele verdikjeden gjennom dannelsen av Norwegian Green Building Counsil (NGBC). Med sammenslåingen av GBA og NGBC i 2018 ble Grønn Byggallianse hele næringens samlingspunkt for bærekraft.

I 30 år har Katharina vært en bauta for bærekraft, og utviklet Grønn Byggallianse til myndighetenes, finansnæringens og BAE-næringens selvskrevne referansepunkt for bærekraftig utvikling og prestasjon. Jeg selv kan bare takke for å ha fått være med på deler av reisen.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS