Morten Meyer. Foto: Johnny Syversen
Morten Meyer. Foto: Johnny Syversen

Innlegg: Misvisende om omfanget av byggfeil i nye boliger

Vi viser til artikkel fra et fagseminar om byggskader, arrangert av SINTEF. Artikkelen hevder at det er et stort omfang av byggskader i nyere boliger, og det henvises til en rapport som Menon Economics utarbeidet i 2022.

Innlegg av:

Morten Meyer, kvalitetssjef i Boligprodusentene.

Vi mener at denne rapporten fra Menon Economics gir et sterkt misvisende bilde av byggskadeomfanget i nyere boliger. Rapporten var bestilt av Direktoratet for byggkvalitet og oppsummerte at tre av fire nye boliger hadde byggfeil. Rapporten bygde på 8 000 tilstandsrapporter fra perioden 2020 til 2022. Tilstandsrapportene var utført i samsvar med NS 3600 Teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig. Menon definerte at tilstandsgrad 2 og 3 var å forstå som "byggfeil" og brudd på byggteknisk forskrift. Ved å telle opp alle tilstandsrapportene med TG 2 og TG 3, kom Menon til konklusjonen om at 75 % av alle nyere boliger hadde alvorlige "byggfeil".

Vi påpeker at mange av "byggfeilene" som ga TG 2 var knyttet til overflateavvik på golv, eller at boligeier ikke kunne framlegge produktdokumentasjon for membran på våtrom og radonsperre. Etter gjeldende NS 3600:2018 gir dette TG 2.

Standard Norge reviderer nå NS 3600, og flere av kriteriene for TG 2 vil bli endret. Det som tidligere var TG 2, vil med ny utgave av standarden bli klassifisert som TG 1.

En rekke observasjoner som en bygningskyndig tidligere ville plassere i TG 2, vil i forslaget til ny standard havne i TG 1 eller TG 0. Menon-rapportens metodiske tilnærming ved bruk av takstrapporter er metodisk svak. Med reviderte kriterier i ny NS 3600 vil det ikke lenger være grunnlag for Menons påstand om at det er vesentlige feil ved tre av fire nyere boliger. Vi avviser derfor Menon-rapporten kunnskapsgrunnlag for omfanget av byggfeil i nyere boliger.

Med revidert NS 3600 vil de bygningssakkyndige få et vesentlig bedre fagverktøy for å gi partene i boligomsetningen god informasjon om de tekniske kvalitetene til boliger som skal omsettes. Vi mener også at tilstandsrapporter utarbeidet etter nye NS 3600 vil gi et riktigere bilde av den tekniske tilstanden til boliger enn den gamle standarden. Den reviderte NS 3600 vil dermed også være bedre egnet som datagrunnlag for å utarbeide statistikk om den tekniske kvaliteten for nyere boliger.

Men hvor mye byggfeil er det da? For den samlete byggproduksjonen mener vi at sannheten om kostnadene ved byggfeil ligger et sted mellom 2 og 6 % av netto produksjonsverdi, som dokumentert i SINTEF prosjektrapport nr. 17 fra 2008 ved Thorbjørn Ingvaldsen. Boligproduksjonen er neppe beheftet med vesentlig mer feil en annen byggproduksjon. Vi vil tro snarere motsatt pga. mer standardiserte konsepter. Derfor mener vi at anslaget i SINTEF-rapporten er å forstå som et konservativt anslag for kostnadene forbundet med de samlete byggfeil i boligproduksjonen etter overlevering.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS