Christine Holtan Bøgh

Christine Holtan Bøgh

Innlegg: Mangel på arbeidskraft truer vår største fastlandsnæring

I dag går NHOs årskonferanse 2022 av stabelen. En ny morgendag i urolige tider er tema for konferansen. Samtidig får vi presentert revidert nasjonalbudsjett fra regjeringen.

Innlegg av:

Christine Holtan Bøgh, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i EBA.

Finansminister Vedum skal sammen med sitt kollegium finne en hårfin balanse for å sikre norsk økonomi etter beste evne, men samtidig er nå behovet for å holde aktivitetsnivået oppe i vår næring større enn noen gang. I dette innlegget vil jeg adressere en av våre viktigste innsatsfaktorer: rekruttering av helt nødvendig kapasitet og kompetanse i vår største fastlands- og distriktsnæring.

I rekken av kriser pågår en stille krise som ikke alltid får de største overskriftene. I tillegg til pandemi, klimaendringer, krig, råvarerisiko og økonomisk uforutsigbarhet har vi vedvarende utfordringer med å rekruttere tilstrekkelig mange kompetente hoder og hender til bygge- og anleggsnæringen. 7000 nye fagarbeidere og 1500 fagskoleingeniører, BIM-teknikere, ingeniører og sivilingeniører er ifølge Fafo hva næringen trenger hvert år. I dag dekkes mindre enn halvparten av behovet for ny arbeidskraft gjennom videregående opplæring og de fleste faller fra i løpet av de to første årene i skole. Dette er en reell trussel i vårt arbeid for økt produktivitet og et bærekraftig samfunn.

Bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen (BAE) har i sin totale verdikjede i dag mer enn 380 000 ansatte. Bransjen står for en femtedel av de norske klimagassutslippene og er landets viktigste verdiskapningsnæring etter olje og gass. Vi er en avgjørende del av klimaløsningen og ber stadig om gode krav slik at vi kan levere utslippskutt. Men uten tilstrekkelig og kompetent arbeidskraft får vi heller ikke en grønn omstilling tuftet på lønnsomhet og effektivitet hos bedriftene.

I konkurransen om kvalifisert arbeidskraft er vi avhengige av en politikk som sikrer forutsigbarhet, gode konkurransevilkår og investeringsevne. Riktig bemanning til riktig tid er avgjørende både for lønnsomhet og for trygge arbeidsplasser. Våre medlemsbedrifter må kunne håndtere sesongtopper samtidig som de er stabile og forutsigbare arbeidsgivere over tid. Vi utvikler egne løsninger på problemer som nye forbud tilsynelatende skal fikse, ved å sikre komplett oversikt over hvem som til enhver tid er på jobb på byggeplassen og at alle kompetansekrav er møtt. I løpet av dette året har vi som ambisjon å etablere et helhetlig kompetanseregister. På lik linje med HMS-kort vil dette bli et verktøy for både kontroll og utvikling i bransjen.

Vi trenger ikke flere forbud, barrierer eller upresise generaliseringer. Vi trenger lyttende politikere som spiller på lag med næringslivet. Vi trenger hoder og hender. Vi vil ha medvirkning i oppfølgingen av regelverket og en politikk som sikrer at norske bedrifter vinner konkurranser med bærekraft og kompetanse som fortrinn. Da bygger vi attraktivitet og tiltrekker oss den arbeidskraften vi har behov for også på lengre sikt. Dette er en forutsetning for å oppnå bærekraft i ordets rette forstand, både økonomisk, sosialt og miljømessig.

Arbeidet for å sikre større forutsigbarhet for norsk næringsliv i urolige tider vil pågå i lang tid fremover. Vi spiller løpende inn til våre folkevalgte hva som trengs under den entydige oppfordringen om å holde aktivitetsnivået oppe. Da er det samtidig viktig å huske på at det primært er mennesker som utfører oppgavene. Og dem trenger vi mange flere av!

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.