Naomi Ichihara Røkkum. Foto: Moment Studio
Naomi Ichihara Røkkum.

Innlegg: Lykkes du om du bremser innovasjonen i krevende tider?

I et utfordrende marked kan det friste å bremse innovasjonsaktiviteter. Vi vet samtidig at dem som lykkes, er de som motstår fristelsen. Vi vet også at vi har krevende myndighetskrav i vente.

Innlegg av:

Naomi Ichihara Røkkum, daglig leder i Construction City Cluster.

  • McKinsey fant at selskaper som innoverer under krisetider presterer bedre både under og etter en krise.
  • Hele 18,6 % mervekst i verdiskaping fant Samfunnsøkonomisk analyse blant bedrifter som deltar i en næringsklynge og aktivt samarbeider om innovasjons- og utviklingsprosjekter.

Dette tyder på at samarbeid og innovasjon i krevende tider kan føre til gevinster.

Nøkkelen ligger i å se potensialet i krisen. Ved å investere i innovative løsninger nå, kan bedrifter ikke bare navigere gjennom nåværende utfordringer, men også posisjonere seg for fremtidig suksess.

Grønne løsninger med svarte tall
Strengere europeiske, nasjonale og lokale miljøkrav stopper ikke. Senest denne uka fortalte Byggeindustrien om at klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen varslet om at stat og kommuner ville bli tøffere bestillere fremover. Samtidig er behovet for økt lønnsomhet og effektivitet bare forsterket.

I vår bransje står vi overfor en dobbel utfordring: Å opprettholde økonomisk vekst mens vi møter strenge miljøkrav. Mitt svar? Å skape grønne løsninger med svarte tall. Dette er ikke tiden for å trekke seg tilbake, men for å være modig og investere i morgendagens muligheter.

Tre konkrete løsninger
La meg gi deg tre ferske eksempler på hvordan bedrifter bruker klyngen for å skape løsninger bransjen trenger gjennom samarbeidsprosjekter.

I Construction City Cluster jobber vi for eksempel med å se hvordan vi kan kombinere kunstig intelligens (KI) og 3D-printing. Dette har potensialet til å reduser materialbruken med 70%, sikre 90% lavere CO2 avtrykk og samtidig ha 20% raskere fremdrift på byggeplass. Med andre ord, deler av teknologien finnes og potensialet er enormt, men vi må samarbeide for å finne hvordan løsningen kan skaleres.

Et annet prosjektløp er design for demontering. Vi vet at vi må bygge konstruksjoner som skal ha lang levetid, samtidig som vi er nødt til å bygge konstruksjoner som kan demonteres og tas i bruk igjen. Bransjen står derfor i en spagat mellom fleksibilitet og robusthet. Derfor trenger vi sammen å skape løsningen som klarer å ivareta begge interesser.

Med ekstremværet som har vært den siste tiden, har mange kjent på alvoret knyttet til at bygg og steder bedre må kunne håndtere overvann. Nylig startet vi derfor et historisk samarbeid på tvers av bransjer. Sammen med Vannklyngen, og med millionstøtte fra tidligere Viken fylkeskommune, skal vi skape fremtidens overvannsløsninger som hindrer forurensing i elver og fjorden, og som hindrer skader på bygg.

Vil ha problemene dine
Innovasjon kan høres fjernt ut for mange. Mange forbinder ordet primært med digitale løsninger, og mange tror at innovasjon starter med en idé om en løsning. I bunn og grunn handler innovasjon om at vi har et problem vi trenger en løsning på.

Jeg vil derfor ha problemene dine. Et problem som best løses i et samarbeid, er nemlig et potensielt et klyngeprosjekt. Vi har til enhver tid mellom ti og tyve samarbeids- og innovasjonsprosjekter, der bedrifter og forskere har løftet problemer de vil løse.

Innovasjon er ikke en rett frem prosess. En del har kanskje heller ikke godt nok tilpasset innovasjonsarbeidet til sin virksomhets behov og strategi.

Men når en innser at innovasjon i bunn og grunn er problemløsing, og at tallenes tale tyder på at vi nettopp trenger innovasjon i krevende tider, betyr det at vi trenger å gire heller enn å bremse. Om det er innen digitalisering, bærekraft eller hvordan bransjen samhandler, så trenger vi å se på problemene sammen.

Sammen skaper vi konkurransekraft.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS