Kim Robert Lisø, konsernsjef GK (t.h.) og Leif Øie, divisjonsdirektør Entreprise GK Norge. Foto: Håvard Vestre, GK
Kim Robert Lisø, konsernsjef GK (t.h.) og Leif Øie, divisjonsdirektør Entreprise GK Norge. Foto: Håvard Vestre, GK

Innlegg: Klimautfordringene krever at vi spiller på lag!

Verdikjeden i byggenæringen er fragmentert og langt fra optimal. Gammeldagse kontraktsmodeller og konflikter står ofte i veien for samarbeid til kundens beste. Hvordan får vi næringen med det høyest konfliktnivået til å spille på lag for en bærekraftig fremtid – uten at det går ut over effektiviteten og lønnsomheten?

Innlegg av:

Kim Robert Lisø, konsernsjef GK og Leif Øie, divisjonsdirektør Entreprise GK Norge.

Byggenæringen står overfor en betydelig utfordring når det gjelder grønn omstilling. For å nå klimamålene og sikre en bærekraftig fremtid, må vi handle nå. Her er tre grep som vi mener kan bidra til å få fart på omstillingen.

1. Mindre av alt – mindre tap av natur, mindre klimagassutslipp, mindre riving, mindre avfall

Vi må omfavne prinsippet om «less is more». Dette innebærer ganske enkelt å redusere vårt fotavtrykk ved å bruke mindre ressurser og generere mindre avfall. Byggenæringen må fokusere på å bevare eksisterende strukturer og materialer, og unngå unødvendig riving og nybygging. Dette vil ikke bare redusere klimagassutslippene, men også bevare naturressurser og redusere avfallsmengdene.

2. Vær modig - sett kunnskap i arbeid

Kunnskap er alltid viktig, men vi vet egentlig allerede hva som skal til når det gjelder å skape grønne og energieffektive bygg – bygg som også kan inngå i et helhetlig energisystem som energiprodusenter. Vi har visst det i mange år, og mange aktører evner nå å omsette kunnskapen innenfor egen del av verdikjeden. Mellom de forskjellige leddene i verdikjeden derimot, gjenstår mye. Vi henger igjen i gamle tankesett, som det tar tid å endre.

Men, det starter med at vi erkjenner at klimakrisen har brakt oss til et sted som krever en gjennomgående transformasjon av hele samfunnet - raskt. Historisk har store, globale samfunnsendringer ofte skjedd gradvis og inkrementelt, nå har vi ikke tid til å la evolusjonen styre skuta – det kan bokstavelig talt bli veldig «hett».

Vi som ledere må være modige og sørge for at vi bruker mangfoldet både i organisasjonene våre og i samfunnet til å skape brede perspektiver og belyse problemstillingene fra alle kanter. Vi må litt oftere kle på oss en «Pippi-mentalitet»: Dette har vi aldri gjort før, så det får vi helt sikkert til!

Samtidig er vi naturligvis helt avhengige av å kunne balansere risiko og gevinst – i alle ledd i verdikjeden.

3. Skap mer samspill og samarbeid i verdikjeden

Skal vi få til grep 1 og 2, og dermed lykkes med bærekraftig omstilling, må hele verdikjeden være med på endringene. Dette krever samarbeid og samspill mellom absolutt alle aktører, fra byggherrer til underleverandører. Vi trenger også byggeregler som hyppig løfter listen i takt med kunnskapsnivået. Videre trenger vi fremoverlente byggherrer med høye bærekraftsambisjoner - og incentivordninger må komme på plass for hele den påfølgende del av verdikjeden. Sammen må vi utforske nye samarbeidsformer og forretningsmodeller.

Hva skal til for at vi spiller hverandre gode, fremfor å spille «svarteper» og hele tiden søke å flytte mest mulig risiko over på neste ledd i verdikjeden? Handler noe av løsningen om at vi må telle utslipp på samme måten som vi teller penger? Kan felles mål om utslippskutt i alle ledd bidra til at vi finner nye og bedre samarbeidsformer hvor både investerings- og livssykluskostnader står i fokus?

Samspillskontrakter har potensial til å forbedre både effektiviteten og samarbeidet i byggeprosjekter. Gjennom tidlig involvering, økt transparens, fleksibilitet og felles mål kan samspill bidra til positive resultater for alle involverte.

Vår erfaring er at i samspillsprosjekter så er det enklere å tenke helhetlig og langsiktig, tidlig involvering av alle parter i prosjektet gir mulighet for bedre planlegging og koordinering, noe som kan føre til bedre, mer effektive, kostnadsbesparende og bærekraftige løsninger.

Vi har mange eksempler der vi som teknisk entreprenør blir invitert inn tidlig i prosessene og kan være med å påvirke valg av tekniske løsninger. Ofte ser vi at når vi får gi innspill til tekniske løsningsvalg, kan vi foreslå både byggbare og mer miljø- og energieffektive løsninger enn hva forespørselen opprinnelig la opp til.

Byggenæringen har et stort ansvar for å bidra til en bærekraftig fremtid. Ved å omfavne prinsippet om "less is more", sette kunnskap i arbeid og fremme enda mer samarbeid i verdikjeden, kan vi akselerere den bærekraftige omstillingen.

Vi må spille hverandre gode, for fremtidens skyld.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS