Konsernsjef Eirik Gjelsvik i Backe. Foto Einar Aslaksen
Konsernsjef Eirik Gjelsvik i Backe. Foto Einar Aslaksen

Innlegg: Kjønnsbalanse i styrene er ikke vanskelig – det handler vel mest om vilje?

I møte med det lovpålagte kravet om 40% kvinner i styrerommene innen 31. desember 2024 for selskaper med mer enn kr 100 mill. i omsetning, er det mange i vår bransje som hevder at dette blir krevende å innfri. Det mener jeg er feil og bakstreversk.

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Innlegg av:

Eirik Gjelsvik
Konsernsjef i Backe

Problemet er heller at det blir vanskelig fordi vi ofte begrenser søket etter gode styrerepresentanter til å lete i egen bransje. Når det blir et premiss, har man bare 10% kvinner å ta av.

I styrerommet er det kompetansesammensetningen som er viktig, ikke kjønn. Men å tro at et knippe mannlige byggingeniører sammen evner å se alle nyanser og muligheter, er i beste fall å ha for stor tiltro til egen kompetanse.

Som bransje står vi midt i en tid med nye krav og forventinger til hvordan vi utøver vår virksomhet. Det gjelder områder som digitalisering, klima- og miljøkrav, nye kompetansebehov osv. I lys av dette er det en stor styrke, og nærmest en nødvendighet, å hente inn kompetanse fra andre bransjer og fagområder. Åpner man opp døra og leter litt bredere, er det mange, svært kompetente kvinner å velge blant.

Så slår noe forskning fast at det ikke kan vises til forbedrede økonomiske resultater hos selskaper som har høy kvinneandel i styrer og ledelse. Men det blir ikke dårligere heller. Samtidig viser forskning at selskaper som innfrir høy kvinneandel gjennomgående scorer bedre på omdømmeundersøkelser. Kunder og arbeidstakere ønsker rett og slett å identifisere seg med bedrifter som viser vilje til å skape utjevning mellom kjønnene.

I vår bransje jobbes det for å få flere kvinner til å velge byggenæringen som yrkesvei, enten som fagarbeider eller funksjonær. Vi skal ikke se bort ifra at økt kvinneandel i styrer og ledelse kan være med å påvirke dette arbeidet positivt. Vi som har mulighet til å påvirke, må gå foran som gode eksempler og vise sammenheng mellom liv og lære.

Jeg tror kravet om 40% kvinneandel i styrene er utelukkende positivt. Det tvinger styreledere og eiere til å tenke annerledes, og kanskje i enda større grad bevisstgjøre seg hvordan styrene kompetansemessig bør settes sammen.

Den største utfordringen for vår bransje ligger tross alt i å øke kvinneandelen generelt i selskapene. Målt mot den oppgaven, er det ikke krevende å finne kompetente kvinnelige styremedlemmer. La oss i derfor i næringen være positiv til kravet, og se det som et lite, men riktig steg på veien til en mer mangfoldig næring.

Vi trenger de beste folkene i våre styrer. Da er det en tabbe om vi holder 50% av kandidatene på utsiden.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS