Nicholas Klokholm, distriktssjef for Norden, Baltikum og Polen i .
Foto: Autodesk Construction Solutions
Innlegg: I grønn konstruksjon er godt innledende design avgjørende
Beregning av karbonavtrykk krever data og automatisering allerede i det innledende designarbeidet.
Av:
Nicholas Klokholm, distriktssjef for Norden, Baltikum og Polen i Autodesk Construction Solutions.
Debatten om miljøpåvirkningen som kommer fra konstruksjon har i stor grad omhandlet byggematerialene. Valg av materiell er utvilsomt viktig, men langt fra hele bildet. Enda viktigere er det å beregne karbonavtrykket til en bygning gjennom hele livssyklusen, samt karbonavtrykket knyttet til den faktiske bruken. Dette arbeidet krever data og automatisering allerede i det innledende designarbeidet.
Grønn konstruksjon betyr optimalisering av byggeprosesser hvor hovedmålet er å holde den negative miljøpåvirkningen på et minimum. Optimalisering er en kostnadseffektiv måte å påvirke sluttresultatet, allerede før de faktiske planene er laget. Dette inkluderer blant annet beregninger av bygningens energieffektivitet, mengden avfall fra byggeprosessen, materialets karbonavtrykk og effekten av bygningens beliggenhet på oppvarming. I et langstrakt land som Norge, med relativt store geografiske ulikheter i klima, bør også regional optimalisering vurderes.
For å beregne miljøpåvirkningen riktig er det viktig å bruke de riktige dataene og riktig teknologi. Data synliggjør det som ennå ikke er kjent, og bidrar til å unngå negative overraskelser frem i tid. Med datadrevet ledelse er det også mulig å lage mer nøyaktige prediksjoner, som i stadig større grad baseres på bruk av kunstig intelligens. Her vil såkalt connected construction, kombinert med mer avansert teknologi i prosjektledelsesverktøyene, spille en avgjørende rolle inn fremtidens byggeprosjekter.
De nordiske landenes styrke når det kommer til planlegging er digitaliseringen, som allerede har avansert til et meget høyt nivå. Bærekraftig konstruksjon handler i stor grad om å veie forskjellige løsninger, innenfor ulike områder, opp mot hverandre. Jo mer automatisering, desto bedre blir sluttresultatet. Et godt eksempel er såkalt modulkonstruksjon hvor miljøvennligheten er basert på nøyaktige målinger som medfører mindre avfall under byggefasen.
Den økende bruken av intelligent konstruksjon spiller en stadig viktigere rolle i vår bransje. Det er alltid lettere, samt bedre for kostnadsbildet, å implementere IoT -funksjoner i byggefasen, enn å legge dem til senere i prosessen. Ta for eksempel bruken av ulike sensorer som installeres på forhånd i smarte bygninger, og som dermed gjør det enklere å optimalisere varme- og strømforbruk.
Det er viktig å samle inn dataene som trengs for grønn konstruksjon i henhold til ensartede standarder. I Norden har dette allerede utviklet seg i et lovende tempo, siden det stilles strengere krav til bygg enn i mange andre land. Legger vi til godt samarbeid på feltet og effektiviteten i felles standarder, sikrer vi at felles mål om mer bærekraftige byggeprosesser kommer stadig nærmere.