Per helge Pedersen.
Foto: Madeleine Bergheim
Innlegg: Hvorfor går så mye galt?
Etter å ha fulgt bygg- og anleggsnæringen i en mannsalder som redaktør, er jeg forundret over at det er så mye som går galt i dag. Selvsagt har det vært byggeskandaler også før, jvr. Mongstadskandalen som ga oss en Mong. Men aldri før har vi hatt så mange skandaler som i dag, spesielt i offentlig sektor. Nå er det Stortingets byggeprosjekt som rir oss som en mare. Spørsmålet er hvor stor en OleMic blir.
Per Helge Pedersen
Tidligere sjefredaktør i Byggeindustrien
Aldri før har vi hatt bedre forutsetninger for å regne rett. Aldri før har vi hatt så mange hjelpemidler for å beregne byggeprosjekter, men likevel opplever vi den ene skandalen etter den andre. Vi har vel heller aldri hatt flere folk i de stabene som styrer prosjektene. Spørsmålene er om det er de rette folkene som tar avgjørelsene.
Varsku her
Noen av oss har gjentatte ganger ropt Varsku her. Vi ropte det i forbindelse med Fellesprosjektet på Mjøsa hvor vi opplevde at en av de store utenlandske entreprenørene gikk konkurs (Alpine Bau). Det kostet skattebetalerne mellom 500 – 1000 millioner kroner. Vi har også ved en rekke anledninger advart mot utenlandske aktører som har kommet til Norge med oppblåste regnskaper og lite kunnskap om norske forhold.
Vi har hatt flere konkurser og vi har opplevd flere ganger at utenlandske entreprenører er kastet ut av sine prosjekter. Ingen vet utgangen på Follobaneprosjektet som kan bli en av tidenes største byggeskandaler. Mange av prosjektene skyldes selvsagt at man hele tiden velger billigste pris i stedet for beste pris.
Det italienske konsernet Condotte sliter med alvorlige økonomiske problemer. Betydelige beløp er overført fra Follobaneprosjektet til hovedkontoret i Italia. Dette er vel penger som er tapt for alltid.
Det er selvsagt ekstra tragisk når det er skattebetalerne som må blø. Tenk på hvor mange samfunnsnyttige tiltak man kunne fått for de pengene Stortinget nå har sløst bort i et uendelig stort hull.
Noen må gå i seg selv
Jeg tror at det nå er på tide at alle som sitter på byggeherresiden i offentlig sektor går i seg selv. Men dessverre er jeg ikke sikker på om de gjør det. Jeg merker nemlig en grenseløs arroganse fra folk som kan best. De har gjerne et flott akademisk utdannelse - og de har gjerne gjort karriere på helt andre områder enn bygg og anlegg. Men i bygg og anlegg trengs spesifikk kunnskap som synes å være mangelvare hos mange av dem som settes til å styre slike prosjekter. Man må kjenne kulturen og gjør man ikke det må man i alle fall rådspørre dem som kan kulturen og faget. Dessverre er det ikke alle som gjør det.
Driver sin egen politikk
Politikerne i Norge har de siste årene gitt fra seg uendelig mye makt til et stadig voksende byråkrati. Vi har fått ulike offentlige foretak som fort utvikler seg som en stat i staten og som driver sin egen politikk. Mange ledere i slike foretak synes å bry seg lite om det folkevalgte politikere har bestemt. De former sin egen politikk. Med alle fullmaktslovene som Stortingspolitikerne har vedtatt, har maktkåte, arrogante ledere og byråkrater lagt opp til en uthuling av det demokratiet alle snakker så fint om. Det er på tide at de folkevalgte politikerne tar makta tilbake.
Og så må alle kjenne sitt ståsted. Stortingsskandalen viser med all mulig tydelighet at politikere skal holde seg langt unna å styre prosjekter. Det har hverken politikerne eller Stortingets administrasjon forutsetninger for. Det å lede byggeprosjekter er en profesjon. Staten har Statsbygg som er en profesjonell byggherre. Jeg er forundret over at ikke Stortinget har brukt Statsbygg som er proff. Statsbygg burde selvsagt hatt kontroll og oppfølging med alle statlige byggeprosjekter. Men det er slett ikke tilfelle.
Vi må lære av skandalene
Det som har forundret meg er at vi ikke har evne til å lære av feil og skandaler. Nå håper jeg at Stortingsskandalen kan gi oss en forandring. De som er sitter på Stortinget er valgt inn som tillitsmenn for det norske folk. Nå må våre folkevalgte tillitsmenn skjerpe seg. De må rydde opp. Det medfører selvsagt at de som ikke har gjort jobben sin må skiftes ut. Politikerne må ha tillit. Mister de tilliten må de finne seg noe annet å gjøre.
Som alle andre som driver byggeprosjekter, må selvsagt også de offentlige utbyggerne forstå at man må bruke midlene med vett og forstand. Vi har hatt nok byggeskandaler i Norge nå.
--------------------------------
Bane NOR/Follobaneprosjektet presiserer
Bane NOR/Follobaneprosjektet kjenner seg ikke igjen i utsagn i innlegget på bygg.no fra tidligere sjefredaktør Per Helge Pedersen angående utbetalinger fra prosjektet til entreprenørselskapet Condotte.
– Follobaneprosjektet har kun betalt ut penger for allerede utført arbeid. Bane NOR som byggherre sjekker at arbeidet er utført som avtalt, før utbetaling skjer. Dette er i tråd med regler og retningslinjer for utbetaling fra Bane NOR som statsforetak og byggherre, skriver Bane NOR i en e-post til Byggeindustrien.