Hilde Kristoffersen er administrerende direktør i .
Foto: Kesko Norge
Innlegg: Glem ikke lærlingene i dårlige tider
Byggebransjen sliter med nedgangskonjunktur, kostnadskutt og oppsigelser. Det er mye som krever fokus, men akkurat nå er det viktigere enn noen gang å ikke glemme lærlingene.
Artikkelforfatteren
Hilde Kristoffersen er administrerende direktør i Kesko Norge som består av Onninen, Elfag og Byggmakker.
Årets søkertall til videregående opplæring viser at yrkesfag er i vinden. Hele 52,6 prosent av elevene ser i denne retningen, og ikke siden 2012 har tallet vært så høyt.
Støre-regjeringen har gjennomført et kraftig løft for yrkesfagene, og det ser vi resultater av nå. I år bruker vi over én milliard kroner på at flere skal fullføre VGS, og at flere skal kvalifiseres til arbeidslivet.
Og satsningen trengs. SSB anslår nemlig at Norge kan mangle 90.000 fagarbeidere i 2035.
Den positive interessen for yrkesfag kan imidlertid bli ødelagt av nedgangskonjunkturen som nå rammer byggenæringen for fullt. Når renta stiger, matprisene eksploderer og strømmåleren gløder rødt – da er det få av oss som prioriterer å kontakte fagfolk, pusse opp eller bygge nytt.
Når aktiviteten stopper opp, blir permitteringer og nedskalering konsekvensen for mange. Hvis nedturen varer for lenge, risikerer vi at viktig kompetanse forsvinner fra byggebransjen.
Og i sentrum for dette står lærlingene.
Som bransje kan vi alle bli bedre til å ta imot lærlinger, og vi erkjenner at også Byggmakker har forbedringspotensial her. Samtidig har vi de siste årene gjennomført flere tiltak for å styrke fokuset på lærlingene.
Vi har et eget program for de som har lærlingetid hos oss, hvor de får møte aktører og leverandører i bransjen. Læretiden handler også om å få jobbe sammen med fagfolk i Byggmakker og få erfaring med kundebehandling i praksis.
Ni år på rad har vi dessuten arrangert kåring av «Årets Lærling», som et tiltak for å motivere og stimulere de unge i bransjen. Vi er stolte av å samarbeide med Byggmesterforbundet, skoler, opplæringskontorer og kunder i vår satsning på framtida. Spesielt gledelig er det at vi de siste årene har sett en sterk økning av kvinner på listene over de nominerte lærlingene.
Kåringer er ikke nok. Vi må kunne tilby lærlingeplasser, men også fast jobb, etter endt skolegang. Når bransjen er i knefall, er ekstraordinære tiltak fra regjeringen nødvendig for å opprettholde satsingen påung fagkompetanse. Vi har troen på at det kommer en hverdag etter krisen, og da kan ikke byggenæringen stå uten kompetent ungdom med fagbrev.
I situasjonen byggenæringen står overfor, bør regjeringen se på mulighetene for å gjøre det mer attraktivt å ta inn lærlinger. Det kan man gjøre gjennom å øke lærlingetilskuddet eller å redusere arbeidsgiveravgiften for lærlinger. Dette bør kombineres med en økt satsning på offentlige byggeprosjekter. Når næringslivet og privatpersoner er på sparebluss, er det en god anledning for det offentlige å pusse opp eldresentre eller bygge nye skoler. Ingen er tjent med at lærlinger ikke får jobb samtidig som det offentlige har enorme behov for nybygg.
For disse lærlingene skal bygge husene våre når vinden snur.
For vinden, den snur.
Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.