Øyvind Solvang. Foto: Stratema
Øyvind Solvang.

Innlegg: Fortsatt stor oppkjøpsaktivitet i bygg- og anleggsbransjen

Oppkjøpsaktiviteten innen bygg- og anleggsbransjen holder seg fortsatt høy. Antallet oppkjøp av virksomheter i bygg- og anleggssektoren i Norge økte fra under 50 transaksjoner i det utfordrende covid-året 2020 til 60 transaksjoner i 2022. I perioden januar til og med midten av november i år har det blitt gjennomført 45 transaksjoner. Dette indikerer at det kan blir nesten samme antall transaksjoner i 2023 som i 2022. (Kilde: NKP)

Innlegg av:

Øyvind Solvang.
Partner i Stratema AS

Oppkjøpstempoet i bygg- og anleggsbransjen har økt betydelig de siste årene, delvis drevet av økende interesse fra Nordiske Private Equity selskaper (PE). De setter sammen grupper av selskaper i utvalgte nisjer av bransjen for å øke verdien. Dette oppnås gjennom synergier mellom selskapene, og at størrelsen gir høyere verdi ved børsnotering eller andre exit-strategier.

Stigende renter
Flere av de børsnoterte oppkjøpsselskapene har i 2023 opplevd at stigende renter har ført til fallende børskurser. Samtidig har lånekostnadene økt, og tilgangen på lån har blitt mer utfordrende. Flere velger derfor å beholde de opptjente kontantene de har tjent, av bekymring for kommende utfordringer og dårlig tider i bygg- og anleggsbransjen fremover. Likevel ser vi at de som har en god kontantstrøm fra virksomheten fortsetter å kjøpe opp selskaper.

Trenger avkastning
Flere PE selskaper står bak nye konsolideringsaktører som ikke har gått på børs ennå. Mange av disse PE-selskapene hentet mye egenkapital tidlig i 2023, som de nå engasjerer for å generere avkastning. Disse aktørene forblir derfor aktive i markedet.

Må vedlikeholde
Man kan få inntrykk av at hele bygge- og anleggsbransjen sliter og vil få det verre fremover. Men mange selskaper gjør det likevel godt i disse tider og flere nisjer er ikke rammet. Det bygges færre private næringsbygg, boliger og hytter. Men den eksisterende bygningsmassen og infrastrukturen må likevel vedlikeholdes. Det er dessuten flere store infrastrukturprosjekter i gang som sammen med Regjeringskvartalet og nye store sykehus vil gå over lang tid.

Olje & gass, havbruk
Stimuleringspakken til olje- og gassnæringen smitter også over på deler av bygg og anlegg. Videre er skattetrykket på havbruksnæringen avklart og flere av prosjektene som ble satt på vent er nå i gang igjen.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS