Mie Fuglseth (t.v.) og Tone Tellevik Dahl. Foto: Sindre Sverdrup Strand/Sturlason
Mie Fuglseth (t.v.) og Tone Tellevik Dahl. Foto: Sindre Sverdrup Strand/Sturlason

Innlegg: Forenkling til besvær

EU-kommisjonen vil forenkle bærekraftsrapportering. Det er musikk i våre ører, men det kan virke som de ikke helt treffer tonen. Reduksjon i byråkrati er bra, men hva vil skje når forenklingen fører til at 80 prosent av selskapene unntas fra plikten til å rapportere? Hva vil det bety for den grønne omstillingen?

Innlegg av:

Mie Fuglseth, daglig leder i Grønn byggallianse og Tone Tellevik Dahl, administrerende direktør i Norsk Eiendom.

EU-kommisjonen ønsker å redusere omfanget av byråkrati i næringslivet. Den såkalte Omnibus I-pakken som er sendt til behandling i Europaparlamentet kan få vidtrekkende konsekvenser for den grønne omstillingen, og særlig i eiendomssektoren.

Det er ingen tvil om at dagens rapporteringskrav er omfattende. Eiendomsbransjen har brukt betydelige ressurser på å forstå og implementere EUs taksonomi og kravet til dobbelt vesentlighetsanalyse. Flere selskaper opplever at rapporteringen stjeler tid fra gjennomføring av konkrete bærekraftstiltak. Slik kan forenklinger anses positivt – men ikke hvis de svekker innsatsen for økt bærekraft i næringen.

EU-kommisjonens forslag innebærer at kun selskaper med mer enn 1 000 ansatte og en omsetning på over 50 millioner euro fortsatt skal være rapporteringspliktige. Finansminister Jens Stoltenberg har gjort det klart at Norge vil følge EUs endelige beslutning. Det betyr i såfall at antall selskaper i som må rapportere, reduseres fra rundt 1 200 til kun 200 – og i eiendomssektoren kan det bety så lite som en håndfull. Med andre ord: store deler av bransjen vil ikke lenger måtte rapportere på bærekraftarbeidet sitt.

Fare for svekket innsats

Rapportering har aldri vært et mål i seg selv, men et verktøy for å sikre transparens og sammenlignbarhet, og for å motvirke grønnvasking. Uten krav til rapportering, er det en reell risiko for at innsats for bærekraftig utvikling nedprioriteres. Og når myndigheter og investorer mister innsikten de trenger for å vurdere og styre bærekraftige investeringer, kan den grønne omstillingen bremse opp.

I et høringsinnspill til Finansdepartementet har Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse argumentert for at terskelverdiene for rapportering bør senkes. Videre foreslår vi at rapporteringen bør skje på sektornivå, ikke for enkeltaktiviteter, slik at vesentlige områder som energieffektivisering og rehabilitering ikke faller utenfor. Vi mener også at det må stilles tydelige krav til hva som skal rapporteres, og at det bør være en klar tidslinje for innfasing av full rapportering.

Forenkling med retning

Eiendomssektoren har et betydelig klimaavtrykk, og uten insentiver til å dokumentere innsatsen for redusert klimapåvirkning, kan mye av potensialet for utslippsreduksjoner gå tapt.

EU-kommisjonen understreker at målene i Green Deal, "Fit for 55" og Net Zero 2050 står fast. Skal vi nå disse målene, må vi bruke alle verktøy i kassen for å stimulere til handling. Forenkling kan være prisverdig, men det kan ikke bli et skalkeskjul for redusert innsats og ansvar for en bærekraftig utvikling.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS