Bjørn Nordseth. Foto: Protan
Bjørn Nordseth.

Innlegg: Faglig bekymring for manglende prosjektering av solenergi på tak

Det er ikke særlig gjennomtenkt å slenge noen solcellepaneler opp på et tak sånn uten videre. Ulike faggrupper er involvert, uten å tenke på helheten på taket. Det kan fort føre til kostbare feil og skader.

Denne artikkelen er over to år gammel.

Innlegg av:

Bjørn Nordseth, salgssjef, teknisk salg i Protan AS.

Takprodusentenes forskningsgruppe (TPF) har nylig gitt ut en veileder (https://tpf.zoom-grafisk.no/files/TPF_nr_15_mars2022.pdf) som tar for seg en del av problemstillingene knyttet til installasjon og innfesting av solcelleanlegg på tak.

Veilederen prøver å rydde opp i utfordringene som best vi kan, men utålmodighet og raskt behov for å gjøre noe med strømregningen gjør at den nødvendige prosjekteringen ofte glemmes når solceller skal monteres. Det kan synes lønnsomt og riktig i øyeblikket, men det kan komme en ekkel regning i etterkant på toppen av strømregningen dersom den nødvendige prosjekteringen glemmes.

En utfordring her er at kompetansenivået ikke nødvendigvis er overlappende mellom de involverte aktørene. Den som leverer solcellepanelene er som regel eksperter på ytelse og det elektriske, ikke på tak. De selger paneler. Da blir det ekstra viktig at man går inn og sikrer forsvarlig prosjektering og trygg gjennomføring med en aktør som har byggteknisk kompetanse og som kan noe om tak. Dette er spesielt viktig på eksisterende tak, som oftest ikke er prosjektert for å ha noe ekstra på toppen.

TPF-veilederen tar for seg både nybygg og rehabilitering, og er essensiell kompetanseheving både for tiltakshavere og takentreprenører. Når Protan samler våre takentreprenørkunder i Barcelona denne helgen, er montering av solcelleanlegg et brennhet tema på agendaen. Her er det behov for innsikt, kunnskap og faglig tyngde for å svare på utålmodigheten i markedet.

Trykkstyrken på isolasjonen, innfestingsmetoder og plassering av solcelleanleggene oppe på taket er de særlige kritiske punktene.

Veilederen er spesielt opptatt av festemetoder for solcelleanlegg. Her der det flere alternativer, men alle har til felles at den vil unngå at paneler blir skrudd rett ned i et gammelt tak. Hvis membranen blir penetrert, skaper du nye steder der fukt kan trenge inn i konstruksjonen – og det vil du helst ikke. Valg av innfestingsmetode er typisk noe man gjør i prosjektering, det er ikke en ad hoc-vurdering av montørene oppe på taket i det øyeblikket panelene blir levert.

Det finnes både mekaniske og ballasterte løsninger for innfesting. I løsningen som Protan leverer har vi valgt en ballastert løsning for å unngå penetrering av membranen, samt at det er flere fordeler for monteringshastighet og mulighet for ettersyn etter at anlegget er montert. Fleksibilitet og trygghet er stikkord

Foto: Protan

Er eksisterende tak er som regel ikke dimensjonert for å tåle vekten av et solcelleanlegg.

Det vil spise av takets generelle lasteevne. Blir det tatt hensyn til samlasten og dimisjoneringen? Vekten fordeler seg heller ikke jevnt. Taket kan sige på grunn av vekten til anlegget, som kan gi ansamlinger av nedbør og potensielle fuktskader, eller skader i takkonstruksjonen som kan bli både kostbare og ubehagelige. Litt avhengig av løsning og typer paneler som velges, kan man også oppleve forskjøvet snølast vinterstid, som sin tur kan skape utfordringer på taket. Høye, skrånende paneler vil ofte skape snølastutfordringer. Høyere paneler må naturlig stå med større avstand for å unngå skygge. Snøen som treffer disse vil da skli ned foran eget panel og lage større ansamling der. Jevnere, flatere paneler vil langt på vei eliminerer denne problemstilling.

Det kan også hende at det lønner seg å etterisolere når du først er i gang der oppe, slik at man reduserer det totale energiforbruket i bygget kombinert med installasjonen av solceller. Da er det greit å planlegge langsiktig og ta seg tid til prosjektering. For eksemplets skyld kan vi si at levetiden for både solcelleanlegget og selve taket er rundt 25 år. Hvis taket ditt allerede er 15 år nå, har du i praksis bare 10 år på deg før solcelleanlegget må demonteres når du må rehabilitere taket. I så fall bør du ha en gjennomtenkt løsning for solfangst som er enkel å demontere.

Med andre ord: Solceller på tak krever vesentlig høyere faglig bevissthet, fra alle involverte aktører, enn vi ser i dag. Lytt til erfarne takfolk. Prosjektering, planlegging og byggteknisk kompetanse er avgjørende for å unngå å bli solbrent.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS