Nina Solli i NHO Byggenæringen og Jørn Eggum i Fellesforbundet. Arkiivoto: Ingvill Hafver
Innlegg: Det blir verre før det blir bedre
For et år siden trykket NHO Byggenæringen og Fellesforbundet på den røde knappen og advarte mot produksjonsfall, større og flere konkurser og økende arbeidsledighet. Svært mange ansatte og bedrifter i byggenæringen kan skrive under på at dette ble så krevende som vi trodde, og at det ikke snur med det første.
Innlegg av:
Nina Solli i NHO Byggenæringen og Jørn Eggum i Fellesforbundet
Kan vi nå si at beslutningstakerne har tatt innover seg situasjonen i byggenæringen? Regjeringen og et samlet storting varsler at de er bekymret for situasjonen i byggenæringen og det er sagt fra flere hold at byggenæringen ikke kan ta støyten for å kjøle ned norsk økonomi alene. Tiltakene som er satt i gang virker, men vi må fortsette å presse på for sterkere tiltak som gir rask effekt og sikrer at verdifull kompetanse ikke forsvinner fra byggenæringen.
Det er dårlig nytt for byggenæringen at Norges Bank signaliserer at dagens rentenivå vil holdes på samme nivå ut i 2025. Vi støtter en finans- og pengepolitikk som får kontroll på prisveksten. Samtidig er vi er tydelige på at samfunnets store udekkede behov for blant annet boliger, energieffektivisering og rehabilitering kan løses nå som det er ledig kapasitet i byggenæringen.
Vi advarer også om at kompetanse og bedrifter er i ferd med å forsvinne og at det blir vanskeligere å innfri samfunnets behov senere når økonomien bedrer seg. Det vil lønne seg for samfunnet å bruke krisen i deler av byggenæringen til å løse samfunnsnyttige oppgaver inntil situasjonen bedrer seg.
Fredag 21. juni vedtok Stortinget revidert budsjett. Det er positivt at Stortinget har vedtatt en boligpakke på 3 mrd i økt utlånsramme i Husbanken og 300 nye millioner til energieffektivisering. Dette er blant de tiltakene NHO Byggenæringen og Fellesforbundet har jobbet mest med å få på plass. I et revidert budsjett er det mindre som flyttes på enn i det ordinære statsbudsjettet. At byggenæringens situasjon har fått såpass med omtale og at disse økningene har kommet inn må vi være godt fornøyd med. Oppsummert med tiltakene som kom i statsbudsjettet for 2024 har vi fått 8 mrd økning til Husbanken og 1 mrd økning til energieffektivisering, samt ekstra midler til vedlikeholdsetterslepet på jernbane.
Dette er et skritt i riktig retning, men vi kan ikke lene oss tilbake. Tiltak vi må jobbe videre med er blant annet endring av permitteringsreglene, målrettet justering av utlånsforskriften, mer effektiv plan- og byggesaksprosess og rentekompensasjon til kommunene for å opprettholde planlagte investeringer i bygg og infrastruktur. Det er viktig for oss at tiltak og virkemidler gir rask effekt og øker aktiviteten, samtidig som de løser åpenbare samfunnsutfordringer. Da unngår både vi og samfunnet de verste konsekvensene.
Vi vet at økte rammer til Husbanken og økt tilskudd til energieffektivisering funker. Pengene blir brukt opp raskt. Husbankens ordninger for boligkvalitet har søknader inne for over 15 milliarder så langt i 2024, og trenger fortsatt et betydelig påfyll. De samme signalene kommer fra Enova. Dessuten er det viktig, både for lokalsamfunnene og byggenæringen, at kommunene klarer å holde tritt med egne investeringsbehov.
Vi har bedt om nøkterne tiltak som bidrar til å dekke samfunnets behov, gir rask effekt og holder folk i jobb. Vi håper regjeringen har rett når de sier at det går mot en myk landing i norsk økonomi, men markedssituasjonen i byggenæringen kan ikke friskmeldes før ledigheten går ned og aktiviteten øker. Våren har vist oss hva vi har i møte, og ifølge våre prognoser vil ledigheten øke ytterligere utover høsten. Derfor kommer vi til å fortsette å etterlyse nye og mer kraftfulle virkemidler og tiltak for økt aktivitet fra de som bestemmer.
Det er viktig at politikere og lokalsamfunn forstår byggenæringens særskilte utfordringer og potensiale vi har for å skape bedre lokalsamfunn over hele landet. Til politikere lokalt og nasjonalt: la oss jobbe sammen for å snu den negative trenden i byggenæringen og bidra til mer lokal verdiskaping og et mer bærekraftig samfunn for fremtiden. Det blir verre før det blir bedre – men sammen kan vi klare det!
Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatternes regning.