Edvard Hole
Edvard Hole

Innlegg: Bygningsbransjen er i krise. Men nå er vel redningen innen rekkevidde?

EUs nye Bygningsenergidirektiv var et sentralt tema på mange arenaer i Arendalsuka. Norge skal i løpet av kort tid få på plass en nasjonal plan med samme overordnede målsetninger som EU: 1. Utfasing av fossile oppvarmingskilder. 2. Utslippsfrie bygninger.

Edvard Hole

Eiendomsutvikler og gründer

Mye er uklart, men langt ifra alt.

Det blir dyrere og mer komplisert å bygge nytt. Men også mye av dagens bygningsmasse må oppdateres. Det kan bety tidenes omsetningsboom i byggeindustrien. Men har bransjen skjønt hvilke utfordringer man får «på kjøpet»?

Gjenbruk og bærekraft
Det må etableres kompetanse og systemer for en sirkulærøkonomi. Dette vil akselerere i takt med strengere miljøkrav. Noe av utfordringen kan være å etablere effektive markedsførings- og logistikksystemer for gjenbrukte byggevarer. Prosjekter som Frydenbø Eiendoms rehabilitering av Føniks i Bergen viser vei. Men i dag er kostnadene høyere enn for tradisjonell rehabilitering. Dette stiller krav til innovasjon i verdikjeden og trolig også støtteordninger som kan gjøre gjenbruk mer økonomisk attraktivt.

Økt fokus på rehabilitering
Rehabiliteringsbransjen kommer til å øke, på bekostning av nybygg. EUs regelverk favoriserer rehabilitering ved at det, i alle fall på kort og mellomlang sikt, stilles strengere miljøkrav til et nybygg enn til et som er totalrehabilitert. Men i dag er det ofte mer lønnsomt å rive og bygge nytt enn å rehabilitere. Dette skyldes gjerne at der er samfunnsøkonomiske kostnader ved byggeprosjektet som ikke hensyntas. Det vil endre seg med nye økonomiske insentiver og reguleringer. Økt rehabilitering vil også bety en omstilling i byggematerialindustrien, fra produksjon av nye materialer til mer fokus på rehabiliteringsløsninger og -teknologi. Hos mange produsenter er der i dag en betydelig overkapasitet, ironisk nok, siden en forutsetning for mange av produksjonsprosessene er høyt produksjonsvolum. Sannsynligvis vil det bli konsolideringer, nedleggelser og konkurser på materialproduksjonssiden.

Endringer i regelverk og FDV-krav
Med mer gjenbruk av materialer og produkter, blir det nødvendig med nye regler og krav til forvaltning, drift og vedlikehold (FDV). Gjenbrukte byggevarer kan ofte være velprøvde, og i noen tilfeller kjenner man bedre til disse enn til nye produkter. Dette krever et regelverk som ikke bare ivaretar sikkerhet, men også tar høyde for den historikken gjenbrukte varer har.

One-stop shops og konsolidering
EUs regelverk pålegger medlemslandene å etablere one-stop-shops. Tanken er at dette skal forenkle prosessen for de mindre bygningseierne, profesjonelle og privatpersoner. Etter mitt syn kan dette også føre til konsolidering og redusert konkurranse i markedet. Store tilbydere kan få en uforholdsmessig stor fordel, noe som kan hemme konkurransen i tilbudene. Det vil være mer i byggherrens interesse at det etableres et universelt system der de ulike fasene og grensesnittene er standardisert. På den måten vil det ikke være tvil om hva som inngår i neste trinn.

Finansiering og bransjeglidning
På samme måten som finansiering har blitt en del av forretningskonseptet for bilbransjen, kommer dette til å skje også innen bygningsbransjen. En eier av en bygning som ønsker å oppgradere for å spare energi, har ikke nødvendigvis ønsket likviditet. Bygningseieren ønsker kanskje ikke å låne penger i ordinær bank. Dette skaper ny konkurranse for bankene og en bransjeglidning ved at finansiering kan bli en del av totalpakken som tilbys fra entreprenøren. Esco-modeller kommer også til å bli vanligere, der en ekstern part finansierer oppdateringen av bygget, mot at energibesparelsen benyttes til å betale tilbake investeringen.

Verdijegere
Dagens støtteordninger gir begrenset åpning for egeninnsats fra sluttbruker og byggherre. Hvis det for privat- og SMB-markedet legges til rette for at byggherre selv kan bidra til oppgraderingene, kan dette være et viktig bidrag til økt engasjement og kostnadsreduksjoner. Vi kan innføre begrepet Verdijeger, som er en person som jakter på de beste gjenbruksløsningene på vegne av sitt prosjekt. Forutsetningen for egeninnsatsen må være at kvaliteten holder et faglig nivå. Dette kan åpne nye markeder for kurs og halvfabrikata, samt profesjonelle tjenester som inspeksjon, byggeledelse og godkjenning av egeninnsats. Bransjen vil selv neppe ha kapasitet til å ta på seg alt som skal utføres, etter flere år med nedskaleringer.

EUs Bygningsenergidirektiv bringer med seg store muligheter for byggeindustrien. Men bransjen står også overfor en betydelig omstilling, både teknologisk og økonomisk. En del av problemstillingene bør man samarbeide om samtidig som man konkurrerer. Om man ønsker tips til hvordan dette kan gjøres, kan man jo spørre dagligvarekjedene.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS