Hanne Rønneberg. Foto: Svanhild Blakstad
Hanne Rønneberg. Foto: Svanhild Blakstad

Innlegg: Byggenæringens Klimapris – til inspirasjon for hele næringen

Vi er som kjent inne i vanskelige tider. Kommunene har stram økonomi, statlige etater igangsetter langt færre prosjekter enn de har gjort de senere år og private utbyggere innen bolig og næringsbygg avventer igangsetting av nye prosjekter. Og byggekostnadene er fremdeles høye. Det snakkes mye om at klima og miljøkrav kommer til å måtte vike for å få kostnadene ned.

Innlegg av:

Hanne Rønneberg, juryleder.

Oppe i alt dette er det da særdeles gledelig at byggenæringen ikke stopper opp med tanke på å fremme gode bærekraftige prosjekter, produkter og løsninger. Snarere tvert imot! Byggenæringens klimakonferanse ble forrige uke arrangert i Oslo Rådhus av Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg. Med rekordhøy deltagelse. Engasjerte foredragsholder fra politikk, samfunnsliv og næringen selv presenterte og diskuterte. Og diskusjonene fortsatte i pausene og etter hvert utover kvelden.

Byggenæringens klimapris ble delt ut for fjerde gang på et eget arrangement i tilknytning til Byggenæringens klimakonferanse. Prisen ble i 2021 opprettet av Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold, og vinneren mottar en pen sum på 250.000 kroner. Hensikten med prisen er å initiere innovasjon og bidra til utviklingen av praktiske verktøy og løsninger for å redusere næringens klimaavtrykk. Prisen går ikke til et konkret bygg- eller anleggsprosjekt. De tre stikkordene for kriteriene det vurderes etter er målbarhet, innovasjonsgrad og spredning/deling.

Vinnere av Byggenæringens Klimapris:

2021: Norconsult og Isachsen Anlegg Innovative og bærekraftige løsninger for massehåndtering på Storgata i Lillestrøm

2022: Betong Øst, AF Gruppen ved Rimol Miljøpark og Betonmast Trøndelag Sortering og rensing av forurensede masser som erstatter natursand i betongproduksjon

2023: Oslotre Utvikling av demonterbare og ombrukbare kontorbygg i tre

2024: Veidekke ASA Konseptet ekstrem lavkarbonbetong, resirkulert tilslag og tilhørende innovasjoner

Undertegnede har gleden og æren av å lede juryen. Prisen annonseres i april/mai hvert år, og søknader må være levert innen utgangen av september. Så starter juryens arbeid. Vi leser, diskuterer og etterspør eventuell mer dokumentasjon. Så kommer en veldig spennende dag. Det vi vurderer å være de mest interessante søknadene inviteres til et fysisk møte med juryen der juryen får anledning til å dykke dypere inn i problemstillingene. Resultatet av denne dagen bestemmer så hvilke tre-fire kandidater som får presentere sitt konsept på selve arrangementet der vinneren til slutt offentliggjøres.

Gjennom denne prosessen i disse fire årene har juryen møtt unge mennesker av begge kjønn fra hele verdikjeden som er glødende opptatt av det de holder på med. Fellestrekk er stolthet over hva de har oppnådd. Årets runde var definitivt intet unntak. Antall søknader var rekordhøyt med god kvalitet. De som ble valgt ut til fysisk presentasjon for juryen var rett og slett kjempedyktige! Det ble en vanskelig jobb å velge ut de fire beste.

Noe annet juryen har bitt oss merke i er at de siste årene har innovasjonskraften i anleggsdelen av næringen hatt en sterk økning. Dette er svært gledelig.

Prisen ble delt ut torsdag 29.november. I dagene som har gått siden det, ser jeg både prisvinneren og de nominerte alle fremhever gleden av å ha kommet så langt. Og de gir hverandre oppmuntring og skryt. Dette lover særdeles godt for neste års runde!

På vegne av hele juryen kan jeg bare si at dette gleder vi oss til allerede.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Til informasjon: Arve Brekkhus som sitter i juryen i konkurransen er også sjefredaktør i Byggeindustrien.

Powered by Labrador CMS