Erik Øyno

Innlegg: Brannsikkerhet på tak – et felles ansvar

Taktekking er et stolt yrke med lange tradisjoner. Taktekkere utfører en enormt viktig jobb og kravene og reglene de etterlever er fornuftige og viktige.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Av Erik B. Øyno

Konsernsjef i Protan AS

Der er Håkan Magnusson, administrerende direktør i Icopal, og jeg fullstendig enige. Jeg tror at Håkan, i likhet med meg, ønsker å bringe bransjen fremover. Kravene som myndigheter og standardsettere utvikler er med å bygge hele bransjen sterkere. Krav som var oppsiktsvekkende for 20 år siden er en selvfølge i dag, og slik utvikler vi oss. Eksempelvis var det motstand mot de sikringstiltak vi i dag ser som naturlige ved arbeid på tak – Sikker Jobb Analyse er nå en naturlig del av arbeidet før oppstart. Det var det ikke tidligere på samme måte.

Vi som produsenter av takbelegg bør informere våre kunder om viktige endringer i bransjen. Når endringene påvirker hvilken fremgangsmåte vi benytter ved montering av våre produkter, er det spesielt viktig at vi deler opplysende informasjon.

Derfor benytter jeg muligheten til å gjenta punkt 5 i Finans Norges oppdaterte sikkerhetskrav ved bruk av åpen flamme på tak, inkludert unntakene Håkan henviser til i sitt innlegg:

Det er forbud mot bruk av åpen flamme på nye og tidligere tekkede tak med følgende unntak:

- dersom det er minst 60 cm avstand til åpninger, gjennomføringer, sluk, gesimser, bordtakbeslag og lignende når takkonstruksjonen består av kun ubrennbare materialer.

- dersom det er minst 60 cm avstand til åpninger, gjennomføringer, sluk, gesims, bordtakbeslag og lignende når takkonstruksjonen består av brennbare materialer og det øverste laget er beskyttet med minst 30 mm ubrennbar isolasjon.

Sikkerhetsforskriftens formål er å redusere risikoen for brann. Forsikringsbransjen ønsker å forhindre branntilløp ved å gi klare retningslinjer til byggherre, byggeier og den enkelte taktekker som utfører arbeidet. Gjennom informasjon, opplæring og sertifisering av utførere av varmt arbeid sikrer Finans Norge og Norsk Brannvernforening at gode og fornuftige holdninger slår rot i byggebransjen.

Finans Norges har i sin revidering av sikkerhetskravene 1. januar 2015 forenklet ordlyden, skjerpet kravene og tydeliggjort ansvarsfordelingen. Målet er å hindre at brann oppstår ved å gjøre hver enkelt utfører av varme arbeider mer bevisst på risikoen og konsekvensene av sitt arbeid. Historien viser at antall branner går ned når kravene skjerpes. Færre branner er ikke bare bra for bygg- og forsikringsbransjen. Det er også bra for taktekkere og samfunnet som en helhet.

En sentral verdi for Icopal, Protan og andre taktekkere må være å ta ansvar for kvalitet i våre leveranser. Det gjør vi først og fremst gjennom fokus på ansattes, byggeiers, byggherres og byggets sikkerhet. Det er derfor problematisk at vår bransje er avhengig av en utenforstående aktør for å rydde opp i eget hus. Enda mer problematisk er det når bransjen selv motarbeider et tydelig krav til omstilling utenfra. Det rokker ved stoltheten til faget.

Powered by Labrador CMS