Harald Hansen, daglig leder i Byggmesterforbundet. Foto: Byggmesterforbundet
Harald Hansen, daglig leder i Byggmesterforbundet. Foto: Byggmesterforbundet

Innlegg: Boligdrømmen vil bli knust

De som drømmer om ny bolig, hytte på fjellet, ønsker å modernisere eller energi effektivisere hjemmet sitt, har dårlig tid. I verste fall kan drømmene bli knust.

Innlegg av:

Harald Hansen, daglig leder i Byggmesterforbundet.

Håndverksbedriftene sliter. Mange har gått konkurs og mange vil gå konkurs. Faglærte håndverkere forsvinner over til andre bransjer. For kampen om arbeidskraften er høy, og en næring som sliter, taper kampen.

Økte kostnader, prisstigning og lavere etterspørsel gjør det vanskelig å drive håndverksbedrift. Boligpolitikken stenger villige boligkjøpere ute av markedet. Tomtepriser og byggekostnader drives oppover når det kun skal bygges tett på kollektivknutepunkter, på tross av at langt fra alle vil bo der. Finanspolitikken får ikke bukt med dyrtid, lav kronekurs og høy rente. Kommunene sliter med dårlig økonomi og legger prosjekter på is. Den perfekte storm fører til at byggenæringen blør penger og kompetanse.

Bedriftene har strukket strikken langt for å ikke miste sine fagarbeidere. De vet at de desperat vil trenge dem når markedet snur. Nå er de på bristepunktet. Kommer ikke oppdragene, legges arbeidsplasser ned og vi mister en generasjon med faglærte bygghåndverkere.

Det å lære et håndverk tar tid. Man lærer av sine kollegaer gjennom utøvelse av faget. Slik læring krever at man arbeider sammen i praksisfellesskap over år. Praksisfellesskap som ikke bare leverer kvalitetshåndverk, men er også hovedleverandøren av fagkompetanse. Uten kontinuitet i disse praksisfelleskapene, forsvinner fagkunnskapen og håndverksfagene forvitrer.

Regjeringen står nå ovenfor et valg. De kan ofre flere kompetansebedrifter i konkursbølgen som skyller over byggenæringen, eller de kan gjøre tiltak for å holde dem i gang. Med tanke på de klimamålene Norge har forpliktet seg til, samt etterslepet i boligbyggingen, burde svaret være opplagt.

Velger de likevel å sitte rolig og se på at bedrifter og fagkompetanse forsvinner, velger de samtidig bort egne klimamålsetninger og bærekraftig boligbygging.

Byggenæringen har selv kommet med en rekke forslag til tiltak. Bygghåndverk Norge har foreslått et tidsbegrenset MVA-fritak for energiøkonomisering. Dette er et målrettet og enkelt tiltak som vil utløse umiddelbar sysselsetting, samtidig som det understøtter Norges klimamål. Tiltaket vil også være med å sikre livskvalitet gjennom sunne og energieffektive boliger. Ikke minst vil oppgradering av den eldste og minst miljøvennlige bygningsmassen komme i gang. Både i Sverige og i Danmark finnes tilsvarende tiltak for å stimulere til energieffektivisering.

Om Norges regjering oppretteholder sin strategi om å la byggenæringen regulere dyrtid, lav kronekurs og høy rente. Ja, da må de se langt etter egne klimamål. For når markedet igjen normaliseres og landet på nytt skal bygges og energi rehabiliteres, så har vi for få kompetente bedrifter og håndverkere igjen til å gjøre jobben. Skal drømmer om ny bolig, hytte, energi effektive hjem eller bærekraftig boligbygging bli virkelig, må det ageres nå. Hvis ikke blir det med drømmene, uten noen til å realisere dem.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS