Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene. Foto: Stefan Offergaard
Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene. Foto: Stefan Offergaard

Innlegg: Bærekraftig hyttebygging

Norge kommer til å trenge å ta i bruk nye arealer til formål som fornybar energi, annen næringsvirksomhet og fortsatt hyttebygging, skriver Boligprodusentenes administrerende direktør Lars Jacob Hiim i dette innlegget.

Artikkelforfatteren

Lars Jacob Hiim er administrerende direktør i Boligprodusentens Forening.

Venstre vil forby nye hyttefelt, med noen få unntak og det pågår nå en debatt om arealbruk i Norge.

Boligprodusentenes Forening som organiserer hyttebyggere i hele landet, mener at storsamfunnet ikke kan stoppe en stor del av en lønnsom næringsvirksomhet i distriktene.

I Distrikts-Norge lever man med og av naturen. Det er forvaltningen av naturen som gir livsgrunnlag og arbeidsplasser. Norge kommer til å trenge å ta i bruk nye arealer til formål som fornybar energi og annen næringsvirksomhet, og fortsatt hyttebygging.

Boligprodusentenes Forening organiserer hyttebyggere i hele landet, og vi representerer en stor andel av bransjen. Vi mener at det er fortsatt plass til å oppføre hytter i norsk natur. Det er viktig for friluftsliv og naturopplevelser for befolkningen, og avgjørende for arbeidsplasser og inntekter i distriktskommuner.

Flere offentlige utredninger har vurdert tilstanden. Vi er alle enige om at belastningen på naturen må ned. Men tallene er trolig sterkt overdrevne. 

Venstre viser til tall fra Miljødirektoratets kartlegging som viser at fremtidig planlagt utbygging i Norge er 4.000 km2, så påstås det at det ¼ av dette er fritidsboliger. Det kan ikke stemme, da det betyr at det planlegges 1.000 km2 med hytter, det tilsvarer nesten 700.000 hytter, som er cirka 45 prosent flere hytter enn vi har i Norge i dag. Det vil ta 155 år å bygge disse med 4.500 hytter i året.

Tallene er hentet fra den nye kartløsningen til Miljødirektoratet.

Det er flere svakheter i disse tallene:

  • for ferdigutbygde hytteområder vises det areal mellom hytter som aldri kommer til å bli bebygd, samt areal som er stup, myr og så videre
  • der kartet baserer seg på kommuneplan (ikke detaljregulering), så vises hele område som hyttebebyggelse, men det skal jo ikke være 100 prosent utnytting, og dette skal detaljreguleres, hvor det da blant annet vil fremkomme mye areal som ikke kan bebygges
  • vi kan sikkert finne liknede eksempler på områder som er regulert og ikke utbygd, disse områdene skal jo heller ikke bebygges 100 prosent.
  • Vi tror jo også at flere områder kommer til å bli tatt ut ved revidering av kommuneplaner, på grunn av at vi sitter med nytt kunnskapsunderlag

Selv om tallene er overdrevne, så mener vi at hyttebyggingen må gjøres mer skånsom og bærekraftig. Boligprodusentene jobber derfor sammen med medlemmene for å forbedre oss. 

Vi må unngå nedbygging av myr, og ikke bygge på snaufjellet. 

Vi må bevare vegetasjon, og redusere terrenginngrepene knyttet til opparbeidelse av tomter, vei, vann og avløp. 

Vi må utnytte potensialet som ligger i transformasjon og fortetting av allerede etablerte hytteområder, og kommuneplaner og reguleringsplanene må legge til rette for dette. 

I tillegg skal hytteprodusentene tilrettelegge for lokal verdiskapning og distriktsutvikling, rekreasjonsområder og friluftsliv, utleie og deling av hytter.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.