En global handelskrig som følge av høyere tollmurer vil kunne ramme folk der det svir aller mest – i pengepungen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Dette kan Trump-tollen bety for deg: Økte priser, høyere rente og utrygge arbeidsplasser

Økte tollsatser og global handelskrig kan skape en ond spiral som rammer folk flest der det gjør aller mest vondt – i lommeboka.

Publisert Sist oppdatert

– Det verste som kan skje for Norge, er at dette utvikler seg til en global handelskrig og et kraftig fall i internasjonal handel, sier professor Ola H. Grytten ved Norges handelshøyskole til NTB.

Det meste er uklart i kaoset som har oppstått etter at USAs president Donald Trump kunngjorde økte tollsatser på praktisk talt alt som importeres til USA – og en såkalt gjensidighetstoll på varer fra land med en angivelig handelsbalanse i USAs disfavør.

I timene etter kunngjøringen var det vanskelig å fastslå hvilke direkte konsekvenser kunngjøringen får for norsk økonomi – med unntak av det åpenbare: økt importtoll rammer norske bedrifter som eksporterer varer til USA.

– Vi vet fortsatt ikke helt hva som har kommet, og vi vet ikke hva det endelige resultatet blir. Det kan være vi har fått en midlertidig toll nå, og det kan være at dette er den endelige tollen. Det kommer nok til å bli intense forhandlinger, sier Grytten.

Pris og renter

Han trekker fra flere momenter som på lengre sikt kan få negative konsekvenser for folk flest og lommeboka deres:

* Økte priser globalt vil bli importert til Norge og legge press på prisveksten her i landet.

* Økt prisvekst tilsier isolert sett at Norges Bank vil sette opp styringsrenta og dermed føre til høyere boliglånsrente.

* Eksportbedriftene kommer under hardere press, noe som vil bety økt risiko for arbeidsplassene.

* Høy prisvekst og høy rente vil kunne føre til høyere lønnsvekst. Men hvis eksportindustrien sliter, kan det resultere i moderasjon i frontfaget. Det kan bety lavere lønnsvekst for hele det organiserte arbeidslivet.

– Det er 600.000 mennesker som jobber i eksportrettet industri, og de er selvsagt bekymret for hva som skjer. Den usikkerheten som bedriftene og markedene nå prøver å håndtere, den har også arbeidstakere rundt hva som skjer med arbeidsplassene, sier avdelingsdirektør Kenneth Sandmo i LO til NTB.

Eksportbedrifter utsatt

Sandmo deltok torsdag på et krisemøte i Næringsdepartementet der nettopp de nye tollsatsene og konsekvensene av dem var tema. Uttalelsen hans må ikke settes i sammenheng med eventuelle framtidige lønnskrav.

Norges viktigste eksportartikler er olje, gass og sjømat, men også aluminium, kjemiske produkter, maskiner og teknologi, for å nevne noe.

Arbeidsplasser i disse sektorene kommer naturlig nok til å være utsatt i en posisjon, siden deres produkter blir dyrere som følge av høyere tollbarrierer.

Utsikter til svakere global vekst sendte oljeprisen ned med rundt 2,5 prosent allerede før tollkunngjøringen, og brent spot ble handlet til 73 dollar fatet, ifølge Handelsbankens morgenrapport torsdag. Fallet har tiltatt, og torsdag ettermiddag gikk nordsjøoljen under 70 dollar fatet.

Mindre velferd

Men konsekvensene av en handelskrig kan på litt lengre sikt – ett års tid, kanskje – forplante seg i den norske økonomien som helhet. Det vil dermed kunne ramme sentrale deler av den norske samfunnsmodellen, understreker Grytten.

– Hvis det blir handelskrig, kan det føre til lavere omstillingsevne, lavere produktivitetsvekst, lavere økonomiske vekst – og dermed mindre velferd.

Allerede samme morgen som Trump holdt opp plakaten med de nye tollsatsene, reagerte toneangivende børser negativt.

I USA forsterket de nedadgående trenden seg med kraftige fall umiddelbart etter handelsstart torsdag, børsene i Asia åpnet umiddelbart ned. Og det var blodrøde tall på europeiske børser – også den norske.

Når milliardene renner ut av verdens børser, får det betydning for pensjonsbeholdningen og sparepengene til rundt 2 millioner nordmenn.

Går ut over sparepengene

I februar hadde norske privatkunder plassert 472 milliarder kroner i ulike typer aksjefond. Suverent størst av disse er utenlandske og internasjonale aksjefond hvor over 323 milliarder kroner fra norske småsparere er samlet. De fleste globale indeksfondene er også tungt eksponert mot amerikanske selskaper.

– Foreløpig ser vi ikke sikre tegn til at man må gjøre noe spesielt i porteføljen, sier konserndirektør Tor Sydnes for investeringer i Gabler til E24.

Han mener det ikke er grunn til panikk og understreker viktigheten av å ha en robust investeringsstrategi som tåler svingninger.

Nettstedet har snakket med flere eksperter som maner til langsiktighet og understreker viktigheten av å holde hodet kaldt og følge planen du har lagt for sparepengene.

– Alle blir skremt når det skjer slike ting i finansmarkedene. Det fører ofte til feilgrep, sier Sydnes.

Powered by Labrador CMS