Ingeniører Uten Grenser (IUG) samarbeider med Field Ready Turkiye om å hjelpe jordskjelvrammede i Syria og Tyrkia.
Ingeniører Uten Grenser (IUG) samarbeider med Field Ready Turkiye om å hjelpe jordskjelvrammede i Syria og Tyrkia.

Ingeniører Uten Grenser samler inn støtte for jordskjelvrammede

Ingeniører Uten Grenser (IUG) samler inn penger til hjelpearbeidet i Syria og Tyrkia. Innsamlingsaksjonen har på kort tid engasjert kraftig blant IUG sine medlemmer og følgere på sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det opplyser Ingeniører Uten Grenser i en pressemelding.

- Engasjementet for å bidra er helt fantastisk. Gjennom tett kontakt med våre ingeniørkollegaer i Field Ready Turkiye, vet vi at alle donasjoner raskt kommer til direkte nytte for mennesker rammet av jordskjelvet, forteller daglig leder i IUG Marianne Nilsen Sturmair i meldingen.

I den tyrkiske organisasjonen Sahaya Hazir, som på engelsk heter Field Ready Turkiye, utvikler ingeniører teknisk utstyr som kan benyttes i felt. Ifølge pressemledingen tok Hvite Hjelmer umiddelbart i bruk "Field Ready Rescue lifting airbags" i evakueringen av mennesker fra sammenraste bygninger i Nordvest-Syria.

Daglig leder Marianne Nilsen Sturmair i Ingeniører Uten Grenser.
Daglig leder Marianne Nilsen Sturmair i Ingeniører Uten Grenser.

Den luftbaserte løftemekanismen er utviklet for å kunne lages lokalt med det som finnes tilgjengelig i krig- og konfliktområder, og kan løfte flere tonn. I samarbeid med Ingeniører Uten Grenser har Field Ready Turkiye siden 2020 arbeidet med utvikling av isolasjonsprodukter av resirkulert plast til bruk for mennesker i sårbare områder, primært internt fordrevne flyktninger i Nord-Syria.

Livredding og basale behov

Nå handler innsatsen om evakuering, livredding og å møte de mest basale behov for mennesker rammet av jordskjelvet. I en koordinert innsats med lokale myndigheter og Røde Halvmåne organiserer og deler nå Field Ready Turkiye ut varme tepper til de mange hjemløse etter jordskjelvkatastrofen.

- Hver eneste krone som samles inn her i Norge går direkte til Field Ready Turkyie og deres innsats på bakken, forteller Marianne Nilsen Sturmair.

IUG jevnlig oppdateringer og vet ifølge meldingen at pengene raskt blir omsatt til å dekke akutte behov.

Vil mobilisere kraftig

- IUGs kjernevirksomhet er knyttet til langsiktig utviklingsarbeid, og vi sender ikke selv ingeniører til akutte kriser og katastrofeområder. Når vi nå mobiliserer støtte for pågående innsats i Sørøst-Tyrkia og Nordvest-Syria, er dette fordi kjenner området godt gjennom vårt flerårige Waste for Warmth prosjekt. Vi har nære kollegaer og en samarbeidspartner som vi vet gjør en fantastisk innsats i denne forferdelige situasjonen, forteller Nilsen Sturmair.

Hun legger til at de ønsker å mobilisere kraftig blant ingeniører, teknologer og støttespillere i næringslivet, og påpeker at NITO allerede har doner 100.000 kroner.

– Vårt håp er at flere sterke aktører blir med på denne ingeniørdugnaden, sier Nilsen Sturmair.

Powered by Labrador CMS