Kommunalminister Nikolai Astrup (H).
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ingen milliardpakke til kommunene i revidertnasjonalbudsjett - regjeringen og KS danner arbeidsgruppe
Regjeringen prioriterer kommunesektoren, skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet om revidert nasjonalbudsjett 2020. Men «full kompensasjon», som KS har bedt om for å dekke kommunenes inntektstap under koronaviruset, nevnes ikke.
Denne artikkelen er over fire år gammel.
Det kommer frem i en pressemelding fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet tirsdag.
I revidert nasjonalbudsjett gir regjeringen en foreløpig vurdering av de økonomiske konsekvensene av koronakrisen for kommunesektoren. Så langt viser beregningene at lavere lønnsvekst og lavere prisstigning vil spare kommunene og fylkene for over ni milliarder kroner i år, skriver departementet.
− De foreløpige beregningene er usikre. Vi vet også at det er store forskjeller mellom kommunene. Regjeringen har satt ned en arbeidsgruppe sammen med KS som skal kartlegge hvilke konsekvenser koronakrisen har fått for kommuneøkonomien, sier kommunal- og moderniseringsminiser Nikolai Astrup (H).
Arbeidsgruppen består av representanter fra staten og kommuesektoren, og vil levere flere delrapporter før endelig rapport leveres våren 2021. Disse rapportene vil legge grunnlaget for å vurdere ytterligere tiltak rettet mot kommunesektoren.
– Hvis staten skal kunne stille opp med treffsikre tiltak, er det viktig at vi får en grundig kartlegging av de økonomiske konsekvensene. Det vil arbeidsgruppen hjelpe oss med, sier Astrup.
For å kompensere inntektssvikten som norske fylkeskommuner opplever som en følge av fallende kollektivtrafikk, foreslår regjeringen å gi fylkeskommunene ytterligere 1,5 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett.
Regjeringen foreslår også å senke arbeidsgiveravgiften i to måneder. Det vil redusere utgiftene for kommunesektoren med om lag 2,2 milliarder kroner. I tillegg foreslår regjeringen at kommunene blant annet får 150 millioner kroner mer i rammetilskudd som en del av tiltaksplanen for sårbare barn og unge, og 140 millioner kroner til digitalisering i skolen.