Sykepleiere kan kjøpe kun 1 av 50 boliger i Oslo og omegn, viser Eiendom Norges sykepleierindeks for første halvår. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Sykepleiere kan kjøpe kun 1 av 50 boliger i Oslo og omegn, viser Eiendom Norges sykepleierindeks for første halvår.

Ingen bedring i boligmarkedet for sykepleierne i 2024

Selv med et godt lønnsoppgjør i år har ikke sykepleiernes mulighet til å kjøpe bolig bedret seg nevneverdig i første halvår 2024, ifølge Eiendom Norge.

Publisert Sist oppdatert

En sykepleier kan kun kjøpe 1 av 50 boliger i Oslo og omegn. I både Bergen og Trondheim er én av tre boliger tilgjengelig, mens én av fire boliger i Stavanger er tilgjengelig.

Eiendom Norge presenterer to ganger i året sin såkalte sykepleierindeks. Den måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe.

I 2023 var det en ørliten forbedring i sykepleierens kjøpekraft i boligmarkedet, og denne har holdt stand i Norge i stort og de fleste byene, sier analyse- og modellsjef Anders Francke i Eiendomsverdi AS.

Det er imidlertid forskjeller mellom de store byene.

Bedring flere steder

– I Oslo er utviklingen flat. I Tromsø og Bodø har det vært en bedring i antall boliger sykepleiere kan kjøpe, fordi prisutviklingen har vært mer moderat her i år, sier han.

Utviklingen går i riktig retning mange steder.

– Follo har for eksempel gått fra at 4 av 100 boliger var tilgjengelig for sykepleiere i 2021 til 8 av 100 i 2024, sier Francke.

Eiendom Norge beregner gjennomsnittsinntekten til sykepleieren til rundt 683.000 kroner i første halvår, opp fra 657.000 kroner i 2023. Det gjør at sykepleierens lånekapasitet øker fra 3,075 millioner kroner til om lag 3,2 millioner.

Ønsker at utlånsforskriften fjernes

– Selv om sykepleieren isolert sett kunne betjent et større boliglån, er det gjeldsgradsbegrensningen som begrenser boligbudsjettet, sier han.

Utlånsforskriften, som setter begrensninger for hvor mye man får i boliglån blant annet gjennom kravet til egenkapital, løper ut i år.

Eiendom Norge forventer at Finansdepartementet avskaffer forskriften.

– Både gjeldsveksten og utviklingen i boligprisene har vært svak og moderat over flere år nå. Renten er ikke lenger lav, og inflasjon og stor lønnsvekst har gjort norske husholdningers gjeld mindre i reelle kroner, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Vi må tenke nytt

SVs Kari Elisabeth Kaski mener at det må tenkes nytt.

– Det finnes faktisk løsninger på dette problemet, men regjering etter regjering velger å ikke bruke dem. Staten må kunne gi rimeligere lån enn det private, og bygge flere boliger. Vi kan ikke tenke at det bare er markedet som kan styre dette, sier hun.

Rødts Tobias Drevland Lund setter boligstatistikken i sammenheng med mangelen på helsearbeidere.

– Regjeringens perspektivmelding viste forrige uke at det trengs 180.000 flere helsearbeidere de neste årene. Det inkluderer sykepleiere. Det går ikke an å be unge folk om å jobbe innen helse hvis de ikke får råd til et sted å bo, sier Lund.

Powered by Labrador CMS