Administrerende direktør i Anticimex Norge, Rasmus Bokvist, er overbevist om at det kun er snakk om få år før alle feller er utstyrt med Internet of Things (IoT)-teknologi.
Rottefeller blir stadig smartere - Anticimex tar 100.000 rotter i året
Skadedyrbekjemper Anticimex har så langt i år tatt omtrent 52.000 rotter og mus i sine feller. Sensorer og IOT-løsninger gjør bransjen stadig mer effektiv.
Omtrent 9.000 av Anticimex’s rottefeller i Norge er utstyrt med sensorer og sendere som rapporterer om forholdene i og rundt fellene. I tillegg til å varsle om aktiviteten blant gnagerne, sender de informasjon om blant annet vannstand slik at eventuelle problemer skal kunne håndteres før de oppstår.
Administrerende direktør i Anticimex Norge, Rasmus Bokvist, er overbevist om at det kun er snakk om få år før alle feller er utstyrt med Internet of Things (IoT)-teknologi.
Annonse
– Det finnes mange skadedyrselskap i verden, og Anticimex er ikke størst, men vi er derimot størst på IoT-løsninger, sier Bokvist til Byggeindustrien.
Giftfritt
Anticimex-sjefen mener digitale og oppkoblede feller både er nyttige for å samle data og tilpasse fellene etter hva som måles, men også for å raskt kunne reagere på voksende skadedyrtrusler og stoppe utviklingen før det blir et problem.
– Når du først finner spor, betyr det at du allerede har et problem, men på grunn av at vi har IoT-produkter, kan vi agere veldig mye raskere. Vi kan også snu modellen helt og ringe kunden for å fortelle at de har et problem heller enn at de må oppdage det og ringe oss. Det endrer hele måten man jobber med skadedyrkontroll på, sier Bokvist.
Foto: Anticimex
Bruk av rottegift har vært forbudt for privatpersoner siden 2014, og kun profesjonelle skadedyrbekjempere har i dag lov til å sette ut gift. Forskning har også vist at rotte- og musegift kan være svært skadelig for andre dyr som kan spise giften og for hunder og katter som kan tenkes å spise forgiftede gnagere, og bruk av gift blant profesjonelle har også begynt å avta.
– Som samfunn blir vi mer opptatte av miljø og av å unngå å bruke gift. Vi ser at vi halverer giftbruken vår når vi introduserer feller med IoT-løsninger. Dette holder nå på å bli en veldig viktig del av vår virksomhet når det gjelder skadedyrkontroll, og vil erstatte alle våre analoge feller, sier Bokvist.
Et steg lengre
Anticimex-sjefen forteller at i tillegg til å drepe uten bruk av gift, kan effektiv bruk av feller også effektivt stenge de vanligste veiene inn i et bygg for rottene. Ved å plassere spesialtilpassede rørfeller inne i avløpsrørene, hindrer man at nye gnagere strømmer til etter hvert som man kvitter seg med dem som allerede er på plass i bygget. Ved å gjøre dette er det også lett å finne ut av hvor rottene kommer fra og hvor mange som går i de forskjellige fellene.
Med disse fellene kan rotter og mus drepes giftfritt i det de løper gjennom avløpsrørene.Foto: Anticimex
Takket være feller utstyrt med sensorer og SIM-kort har Anticimex gjennom litt mer enn fem år kunnet samle inn data over hvor mange rotter som faktisk blir tatt av fellene. Så langt i år kan Bokvist røpe at det har dødd 52.000 rotter og mus i deres smarte feller. I løpet av et helt år ligger tallet på rundt 100.000.
Mens Anticimex satser sterkt på IoT-løsninger fortsatt de automatiske signalene fra fellene manuelt. Anticimex i Finland har derimot blitt med i et pilotprosjekt hvor IoT-løsninger fra IFS som lar datasystemet selv generere jobbordre basert på signalene.
– I Finland har man tatt det et steg lengre enn oss. Men at det er denne retningen bransjen går, det er jeg ikke i tvil om, sier Bokvist.
Frem til nå har Anticimex i Norge kun hatt IoT-oppkoblede feller rettet mot gnagere, men i løpet av høsten vil de også rulle ut feller for møll og kakerlakker med smarte sensorer.