Forhandlingsleder, Christian Justnes fra Fellesforbundet (t.v.) og Siri Bergh fra NHO (t.h.) møttes til mekling i lønnsoppgjøret for byggfagene hos Riksmegleren i Oslo mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Forhandlingsleder, Christian Justnes fra Fellesforbundet (t.v.) og Siri Bergh fra NHO (t.h.) møttes til mekling i lønnsoppgjøret for byggfagene hos Riksmegleren i Oslo mandag.

I mål med tariffavtale – unngår storstreik

Det er enighet om en ny tariffavtalen for byggfagene. Avtalen kom på plass etter 12 timer mekling på overtid. – Det positive er at vi kom i mål, men jeg er bekymret for hvordan bedriftene ute skal kunne håndtere dette, sier NHO Byggenæringens forhandlingsleder Siri Bergh.

Publisert Sist oppdatert

Dersom ikke partene hadde kommet i mål med en avtale, ville 16.700 bygningsarbeidere blitt tatt ut i streik.

– Dette er en god dag for bygningsarbeidere i Norge, og jeg er aller mest fornøyd med totaliteten i oppgjøret for våre medlemmer, sier forhandlingsleder for Fellesforbundet Christian Justnes i en pressemelding.

Rammen fra frontfaget på 5,2 prosent er videreført.

– Dette gir en reell lønnsøkning for Fellesforbundet medlemmer, skriver Fellesforbundet på sine nettsider.

De beskriver resultatet som historisk godt.

– Vi har sikret dem et solid økonomisk løft, forbedret tariffavtalen på flere områder og blitt enige med arbeidsgiverne om at vi sammen skal jobbe for et stort kompetanseløft for de som jobber i bransjen, sier Justnes.

På nettsidene til Riksmekleren kan du lese møteboken.

Økt kjøpekraft og hevede minstelønnssatser

Avtalen innebærer at alle vil få et generelt tillegg på 7 kroner. I tillegg til dette kommer en solid heving av alle satsene i overenskomsten, skriver Fellesforbundet.

Minstelønnssatsene heves med 12 kroner, noe som vil få ringvirkninger for hele byggebransjen da disse satsene er allmenngjorte og setter standard for hele næringen.

I tillegg til de sentrale tilleggene skal det føres reelle lokale lønnsforhandlinger.

Bekymring i NHO

Årets tariffoppgjør har hatt et krevende bakteppe. Markedssituasjonen i byggenæringen er svært utfordrende, og det meldes stadig oftere om permitteringsvarsler, konkurser og oppsigelser blant bedrifter i næringen, skriver NHO Byggenæringen på sine nettsider.

– Dette har vært et svært krevende oppgjør med flere vanskelige temaer, sier forhandlingsleder for NHO Byggenæringen, Siri Bergh i en kommentar til avtalen som nå er på plass.

Hun beskriver oppgjøret som dyrt.

– Resultatet fra frontfag-meklingen har gjort det ekstremt krevende å komme frem til et resultat som er økonomisk bærekraftig for byggenæringen. Derfor har dette blitt et dyrt oppgjør. Det positive er at vi kom i mål, men jeg er bekymret for hvordan bedriftene ute skal kunne håndtere dette, sier Bergh.

Etter- og videreutdanningsreform

Et viktig krav fra Fellesforbundet er å videreføre arbeidet med en etter- og videreutdanningsreform.

– Partene har blitt enige om å fortsette arbeidet og regjeringen har lovet støtte, melder Fellesforbundet.

De peker på at endringer i teknologi, nye tekniske krav, miljø- og energiløsninger stiller nye krav til byggebransjen og bygningsarbeiderne.

– Kompetansen til norske fagarbeidere har de siste årene sakket akterut sammenliknet med sine europeiske kamerater. Målet er at de skal få fri med lønn for å utdanne seg, skriver Fellesforbundet.

Kjønnstilpasset verneutstyr

Avtalen stiller også krav til hensiktsmessig verneutstyr for alle. Det er store forskjeller på menn og kvinners behov til størrelsetilpasset verneutstyr som hjelmer, briller, hansker og liknende.

Arbeidsgiver plikter nå å ha verneustyr tilpasset både kvinner og menn der unisex-modeller ikke er tilfredsstillende.

Begge delegasjonene anbefaler det resultatet som nå er fremforhandlet. Oppgjøret går nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer. Fristen for denne er 7. mai 2024. Frist for tilbakemelding til Riksmekler er 8. mai kl. 1200.

Powered by Labrador CMS