UBUDNE HYTTEGJESTER: Slik så det ut da Stig Seljeseth åpnet veggen på hytta. (

Hissig veps inntok hytteveggen

Årets vepsesommer resulterte i nesten dobbelt så mange henvendelser til skadedyrfirmaene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Mild sensommer og høst har holdt dorske veps gående lenge, men nå har de endelig forsvunnet for i år. Anticimex har fjernet nesten dobbelt så mange vepsebol som i fjor.

– Vi visste på forhånd at det sannsynligvis ble et vepseår i år. Det ble mye å gjøre for oss, men ikke et toppår. En regnfull august bremset det som en stund så ut til å bli et rekordår, sier biolog Stein Norstein i Anticimex.

Vepseår inntreffer annet hvert år, i partallsår. Slik har det vært de ti-tolv siste årene, i hvert fall sør i landet. Fenomenet er ikke vitenskapelig bevist, men velkjent blant forskere og skadedyreksperter.

– Vi vet ikke helt hvorfor det skifter. Noen mener det har med sykluser å gjøre, at et år med få dronninger gir flere veps fordi dronningene slipper å konkurrere om passende bolplasser. Dermed kan de bruke mer krefter på å skaffe mat til avkommene. Men værforhold spiller trolig også inn, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning.

I forrige vepseår, 2014, hadde Anticimex tre ganger så mange vepseoppdrag som i 2015.

Skåner ingen
Vepseåret rammet vepseutrydderne selv også. Salgssjefen i Anticimex var en av dem som fikk ubudne gjester på hytta i år.

– Jeg jobber i landets største skadedyrfirma, men det bryr vepsene seg fint lite om, sier Stig Seljeseth.

Han hadde lagt merke til at veps snek seg inn mellom bordkledningen i hytteveggen. Da det ble flere av dem, måtte han til slutt åpne opp for å sjekke.

– Jeg skjønte nok at vi hadde fått et bol i veggen, men fikk meg likevel en overraskelse da bordkledningen kom av. Bolet var på hele 18 etasjer, sier Seljeseth.

Han hadde ikke sett for seg at vepsene skulle ha gjort så mye ut av seg.

– Bolet var i et to år gammelt påbygg til hytta. Materialene i veggen var så å si nye, men likevel hadde vepsene klart å gnage hull i asfaltplaten på veggen, sier han.

GJENNOM VEGGEN: Vepsene hadde ikke bare laget bol, men også perforert asfaltplaten. (

Varme strøk
Selv om hytter står uten det samme tilsynet som boliger, er de ikke generelt mer utsatt for veps.

– Det er først og fremst den geografiske plasseringen som avgjør om en bygning er utsatt for vepsebolbygging. Det er flest veps på Østlandet, og i lavlandet. De liker seg der det er varmt, på stedene med flest solrike områder og flest oppvarmete bygningsdeler, sier Stein Norstein i Anticimex.

Veps kommer aldri tilbake til et tomt bol, vepsebolet brukes aldri på nytt. Men det er andre grunner til at du bør fjerne bolene.

– Det kan komme en del uønskete insekter i et gammelt vepsebol. Vepsebolklanner, pelsbiller og teppebiller liker å bosette seg i dem, sier Norstein.

Powered by Labrador CMS