Hytteeierne kommer inntil videre ikke på hytta. Da bremser også hyttesalget. Illustrasjonsfoto: Pass Bygg
Hyttebyggere frykter korona-ringvirkninger
Koronasituasjonen i Norge har stengt norske hytteeiere ute fra hyttene. Byggeaktiviteten i flere hytteområder går sin gang, men usikkerheten gir færre nysalg i hyttemarkedet. – Jeg frykter for ringvirkningene i løpet av høsten og vinteren, sier daglig leder Arne Grimsrud i Pass Bygg.
– Vi har en del pågående prosjekter, så vi er ikke berørt av noen akutt krise. Vi bruker lokal arbeidskraft og så langt har vi fått levert byggevarer slik vi skal, men vi opplever at folk er reserverte, det er ikke mange nye prosjekter på vei inn, sier Arne Grimsrud, daglig leder for hyttebyggeren Pass Bygg i Øyer i Oppland. Firmaet bygger først og fremst hytter i Hafjell.
Grimsrud fastslår at et avventende marked vil gi virkninger for bedriften i løpet av høsten og vinteren.
Annonse
– Det er ingen akutt stopp, men for vår del har blitt slutt på de mindre serviceoppdragene. Jeg frykter for ringvirkninger i løpet av høsten og vinteren neste år. Det er da vi vil merke det, sier han.
Firmaet med cirka 25 ansatte har imidlertid alle medarbeidere i fullt arbeid per i dag.
1000-kronersspørsmålet – Ser du noen muligheter for å snu seg rundt slik situasjonen er?
– Det er 1000-kronersspørsmålet. For vår del ser vi muligheter på mindre vedlikehold og tilbygg og ombygning i Hafjell. Dette er et marked vi har snudd oss mer mot i andre situasjoner når det har vært rolig i hyttemarkedet. Vi er vant til at hyttemarkedet kan svinge, men det vil alltid være et marked i Hafjell, sier han.
– Kan det bli aktuelt for bedriften å benytte seg av noen av tiltakene regjeringen har kommet med?
– Vi kan ikke se bort fra at det kan bli permitteringer på et tidspunkt. Også for hytteprosjektene er det helt avgjørende at vi får byggematerialer og at underleverandører leverer sine tjenester. Det er også nå viktig at kommunene får gjennomført nødvendig saksbehandling slik at det ikke blir en flaskehals, fastslår Grimsrud.
Etterspørselen har stoppet opp Litt lenger nord, i Kvitfjell i Ringebu kommune, foregår det nå også en voldsom hytteutvikling. Daglig leder i Kvitfjell Vest, Sidsel Lindberg, selger hyttetomter og bygger også selv hytter og leilighetsprosjekter i Kvitfjell.
– Vi har hatt et par forespørsler, men det er ikke etterspørsel etter hytter og tomter nå. Normalt selger vi heller ikke så mye akkurat på denne tiden av året før påske. Når samfunnet stopper litt opp, er det ikke overraskende at vi merker dette, fastslår Lindberg.
Hun opplyser at selskapet har pågående byggeprosjekter i Kvitfjell som går for fullt og at det jobbes med videre prosjekter som skal behandles av Ringebu kommune til våren.
– Videre prosjekter stopper ikke opp, men blir satt litt på vent. Vi har mange interessenter som vi vil ta kontakt med etter påske, sier hun.
– Hva tror du om fremtiden for hyttemarkedet?
– Når denne situasjonen har roet seg, vil det nok ta seg opp igjen, men det er ikke sikkert at det blir slik det har vært. Vi må være positive. Det kan også være at en konsekvens av dette blir at nordmenn ønsker å bruke mer tid innenfor landets grenser. Det er ikke godt å si, sier hun.
Tinde Hytter med ordrereserve for et halvt år fremover
Avisa GD skriver at hytteprodusenten Tinde Hytter i Ringebu har alle sine 140 ansatte i jobb. Hytteprodusenten har solgt bra hittil i vinter.
– Vi har solgt flere hytter enn noen gang, og har nå en ordrereserver, for et halvår framover. Vi er naturligvis avhengig av nysalg for å opprettholde aktiviteten videre, og det skal vi kjempe for. Vi har solgt hytter også etter at Norge ble stengt ned, sier administrerende direktør Audun Skattebo i Tinde Hytter til avisa.
Han fastslår imidlertid at salgene sitter lengre inne.
Cirka 90 av 140 ansatte jobber enten ute på byggeplasser eller i elementfabrikken på Ringebu.
– På sikt ser jeg at vi kan bli rammet av importvarer og de langsiktige virkningene i verdenssamfunnet, for eksempel med elektrokomponenter, men det er foreløpig ingen grunn til bekymring. Det er viktig at vi også har fokus på alt som kan gå bra i en vanskelig situasjon, for å holde i gang alt vi kan i lokalsamfunnene, sier Skattebo til GD.
Har tilrettelagt for utbygging av 2.000 fritidsboliger Næringssjef Frode Martinsen i Ringebu kommune opplyser at det er få innen bygg og anlegg i kommunen som har permittert ansatte etter koronasituasjonen.
– Det er aktivitet, men det er selvsagt mange spørsmål. Det er solgt mange hyttetomter i kommunen, de vil jeg tro noen kommer til å bygge på, sier han.
Han opplyser at Ringebu kommune har tilrettelagt for cirka 2.000 fritidsboliger de nærmeste årene, dette gjelder både hytter og fritidsleiligheter. Det aller meste av den fremtidige hytteutviklingen i kommunen vil skje i Kvitfjell.
– Hytteturismen er svært viktig for kommunen, det er på grunn av den vi kan ha så mange spesialbutikker i sentrum. Til tider går kommunen fra å ha 4.500 innbyggere til 25.000 med hyttebeboerne. De bor i gjennomsnitt 77 dager på hytta, så store deler av lokale handelsvirksomhet har tapt mye av omsetningen sin, sier han.
– Er kommunen nå på hugget slik at byggesaksbehandling ikke stopper opp for hytteprosjektene?
– Ja, hvis man ser i forhold til innbyggertallet, har Ringebu kommune nå tatt unna mange saker. Det er ikke saksbehandlingen som skal bli utfordringen i dette markedet, sier han.
– Hyttemarkedet kommer tilbake Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret fastslår at ikke er unaturlig at hyttemarkedet stopper litt opp når folk ikke kan reise på hyttene sine.
– Konsekvensen blir at folk ikke kjøper, selv om interessen for hytter er større enn noen gang. Interessen for natur og utmark er rotfestet i den norske folkesjelen. I det store bildet akkurat nå er det litt uinteressant om noen må vente noen måneder med å kjøpe hytte. Hyttemarkedet kommer tilbake, men jeg spent på hvor raskt og i hvilken form, sier Øye.