Hvor lenge fortsetter de gode tidene?
Den norske byggenæringen har vært gjennom en jevn god oppgangsperiode over veldig mange år, kun avbrutt av små krusninger som har påvirket markedet. Hvor lenge vil disse tidene vare?
Denne artikkelen er over fem år gammel
Det er det ingen som har fasiten på - men det er nå lite som tyder på at næringens aktører har noe særlig å frykte når det gjelder aktivitetsnivået. De fleste piler viser oppgang eller en flat utvikling - og vi skal huske på at vi allerede er på et historisk høyt aktivtetsnivå.
Innen byggsektoren har vi hatt en jevn stigning den senere tiden – hvor vi også har sett en utflating av boligmarkedet. Det store veksten er det anleggssektoren som har stått for. Anleggsmarkedet renner over av oppgaver og nye prosjekter som skal ut i markedet. Vi kan nok forvente at flere av de varslede prosjektene vil kunne bli utsatt og flyttet frem i tid - men det er rekordmange gigantprosjekter på vei – og utfordringen blir nå å ta unna den enorme utbyggingen av de virkelig store jobbene som er på vei ut. Kommer alle samtidig kan det bli en utfordring med kapasiteten - selv om markedet så langt har vært veldig flinke til å at unna den enorme veksten og utviklingen vi har sett innen dette markedet.
SSB meldte fredag at veksten i norsk økonomi holder stand - og dermed fortsetter de gode tidene for norsk næringsliv. Bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge steg 0,4 prosent i perioden februar-april sammenlignet med forrige periode, men veksten fra mars til april var 0,3 prosent. Veksten er spesielt sterk innen bygg og anlegg samt industri- og tjenesteproduksjon. Samtidig steg boliginvesteringene med 1,5 prosent fra mars til april og 0,6 prosent fra november-januar til februar-april.
Dermed ser utviklingstrekkene vi har sett den senere tiden både for norsk næringsliv generelt, og den norske byggenæringen spesielt, lovende ut. Utsiktene er på kort tid lyse; arbeidsledigheten er lav, vi har fortsatt lav rente og lite uro som kan påvirke oss lokalt. I det internasjonale bildet er usikkerheten selvsagt større, med handelskriger, utviklingen innen EU og så videre – men når og hvor sterkt noen av disse momentene vil ramme oss er ikke godt å si.
Men det som imidlertid er sikkert, er at en nedgangsperiode igjen vil komme. Dette går selvsagt i sykluser og markedet vil etter hvert balanseres mer ut. Men på noe lengre sikt er det liten tvil om at bygg, anlegg og eiendom er den virkelige fremtidsnæringen. Samfunnsoppdragene som løses står nærmest i kø, og man burde være mer bekymret for hvem som skal gjøre jobbene – og ikke om jobbene kommer ut i markedet.