Statsminster Erna Solberg snakker med pressen på Stortinget etter gruppemøte i Høyre onsdag kveld.

Høyre-nei til Oslo-OL i 2022

Høyres stortingsgruppe kan ikke anbefale at regjeringen går videre med en statsgaranti for en søknad om vinter-OL i Oslo i 2022. Oslo trekker søknaden om statlig støtte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– Gruppen var delt omtrent på midten, sier parlamentarisk leder Trond Helleland etter et gruppemøte som gikk over halvannen time over tiden onsdag ettermiddag.

– Nå regner jeg med at regjeringen ikke vil gå videre og tilrå statsgaranti, sier Helleland og får støtte fra sin egen statsminister.

– Måtte hatt bred støtte

– Jeg sa tidlig i prosessen at det er viktig med bred støtte. Det er ikke til stede, sier Erna Solberg (H) etter at stortingsgruppens vedtak er kjent.

– OL hadde vært kjempeflott og gøy, men det må være noe folket ønsker. Vi har også mye annet å bruke pengene på. Hadde det vært Lillehammer-stemning, ville det vært riktig å gå videre.

Partifelle og kulturminister Thorhild Widvey sier også at det ikke er grunnlag for å gå videre med så stor motstand. Også regjeringspartner Fremskrittspartiet slutter seg til det synet.

– Saken bør være ute av verden. Det vil være umulig for regjeringen å gå videre med dette nå, sier parlamentarisk Harald Tom Nesvik i Frp.

Gjennomfører planer

– Oslo2022 er et prosjekt som har hatt overveldende støtte i Oslo bystyre, og som har fått tilslutning av byens befolkning gjennom den lokale folkeavstemningen i 2013. Jeg hadde håpet på et annet resultat i kveld og er selvfølgelig skuffet, sier byrådsleder Stian Berger Røsland etter at Høyres stortingsgruppe onsdag anbefalte å ikke gi statsgaranti til OL i Oslo i 2022.

Byrådslederen legger til at planene for å utvikle byen fram mot 2022 og etterpå, skal gjennomføres.

– Mitt utgangspunkt er at planene for samferdselsprosjekter, byutviklingstiltak og idrettsanlegg som er blitt utviklet gjennom Oslo2022-prosessen, skal realiseres. Med et OL ville alt ha vært ferdig til 2022, men nå vil noe ta litt lengre tid, sier han.

185 millioner

Oslo kommune har brukt 110 millioner kroner på arbeidet med OL-søknaden. I tillegg er det blitt brukt 75 millioner kroner på utrednings- og planarbeid knyttet til idrettsanlegg, infrastruktur og andre byutviklingstiltak i hovedstaden.

– Byrådet vil nå avvikle den utadrettede virksomheten i Oslo2022-etaten, mens arbeidet mot tilbydere og leverandører skal videreføres i en annen organisering enn i dag. Dette vil vi komme nærmere tilbake til, sier Røsland.

– Lykke til

Byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke (V) er også skuffet over at det onsdag ble satt en stopper for Oslos OL-planer.

– Samtidig er jeg stolt over at vi har klart å sette spor etter oss. Norge har allerede gjennom søknadsprosessen påvirket Den internasjonale olympiske komité (IOK), sier han.

Bjercke mener Norge har bidratt til økt åpenhet etter at Oslo som første by i verden offentliggjorde både tekniske manualer og forslaget til kontrakt for vertsbyen.

– Jeg skulle selvsagt ønsket at vi fikk anledning til å påvirke lekene videre med norske verdier, bærekraft og nøkternhet. Jeg ønsker IOK lykke til videre med den endringsprosessen de er inne i, sier han.

Powered by Labrador CMS