Høyres Henrik Asheim.Foto: Terje Pedersen / NTB

Høyre lover å skrote exit-skatten – LOs sjeføkonom reagerer kraftig

Høyre vil skrote regjeringens exit-skatt for eiere som flytter ut og tar med seg investeringene. Politikk for større ulikhet og flere nullskattytere, mener LO.

Publisert Sist oppdatert

– Exit-skatten rammer verken verdiskaping eller arbeidsplasser, men var nødvendig for å hindre at de aller rikeste blant oss stakk av fra en ubetalt skatteregning, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad til NTB.

Løftet om å droppe regjeringens forslag til såkalt exit-skatt er en del av en skattepakke Høyre vil gi næringslivet, eiere og gründere i norske bedrifter. Grepene foreslås nedfelt i partiprogrammet for kommende stortingsperiode og skal realiseres hvis Høyre kommer til makten etter valget neste høst.

– Høyre leverer et skattesystem for nullskattyterne blant milliardærene. De tilgodesees nok en gang. Vanlige folk må betale regningen, sier Bjørnstad.

Leder for programkomiteen og Høyre-nestleder Henrik Asheim og programkomiteens nestleder Mari Holm Lønseth la mandag formiddag fram førsteutkastet til partiprogram for perioden 2025–2029.

Nødvendig for omstilling

Det er nødvendig med skattelettelser til næringslivet fordi klimaendringer, aldrende befolkning og fallende oljeinntekter vil kreve «et sterkere privat næringsliv» og at det skapes flere arbeidsplasser i privat sektor, ifølge Asheim.

Eiere flytter ut, gründere velger seg andre land og arbeidskraften er i ferd med å bli et knapphetsgode. Da må politikken legge til rette for «mer verdiskaping og større inntekter» som kan være med å finansiere velferden vår, ifølge Asheim.

– Skattene skal ned og forutsigbarheten skal opp. Skal Norge klare å møte alle utfordringene vi står overfor, må vi ha bedrifter med rom til å vokse og ansette folk. Vi må få opp verdiskapingen vår, skal vi klare å ta vare på velferden vår, sier Høyre-nestlederen

Han viser til fire punkter i programmet som angår skatteopplegget for næringslivet. De tre første er allerede inne i partiprogrammet for inneværende periode. Å reversere forslaget til såkalt exit-skatt og at Høyre ser på muligheten for å øke eksempelvis beskatningen av bedrifters overskudd er nytt.

– De viktigste tilbakemeldingene vi får fra næringslivet, er å redusere eierbeskatningen, altså den beskatningen du betaler for å eie bedrifter i Norge, poengterte Asheim på Politisk kvarter mandag.

Ser på mulige skatteøkninger

Høyre lister opp flere forslag:

* Etablere et stabilt og internasjonalt konkurransedyktig skattenivå for å eie, drive og etablere bedrifter i Norge.

* Fjerne formuesskatten på arbeidende kapital – aksjer og driftsmidler – som bare betales av norske eiere, og vurdere en delvis veksling mot annen næringsbeskatning. Det innebærer at Høyre ser på muligheten for å heve enkelte skatter – som CO2-avgiften og beskatningen overskudd.

* La flere ansatte bli medeiere i egen bedrift, blant annet ved å innføre ordninger som gir gunstig skattemessig behandling av kjøp av aksjer i bedriften du jobber i og forbedre opsjonsskatten.

* Beholde hovedprinsippet om at skatt på investeringer betales ved realisasjon. Utflyttere skal betale skatt av gevinster opparbeidet i Norge når gevinstene realiseres, slik hovedregelen har vært.

Regjeringens forslag til såkalt exit-skatt innebærer at folk må betale skatt på gevinst som har oppstått mens de har vært bosatt i Norge innen tolv år etter at de har flyttet ut. Ordningen trer i kraft til våren. Skatten må betales enten gevinsten er realisert eller ikke.

Kutter i eierbeskatningen

– Det er et problem at eiere og lønnsmottakere beskattes for ulikt. Høyres forslag vil bare forsterke dette og overlate regningen til vanlige folk. Vi vil ende opp med flere nullskattytere, sier Bjørnstad.

Høyre viser sitt sanne ansikt: et parti for de superrike, mener finanspolitisk talsperson Elisabeth Kaski i SV. Regnestykket som skal vise at Høyre kan bruke «milliarder på skattelette til de 1 prosent rikeste» og samtidig ha råd til gratis SFO, billigere barnehage og lavere skatter til vanlige folk, står til stryk, mener hun.

– Mens vanlige folk har fått dårligere råd, har Høyre funnet ut at nå er det Sveits-farerne sin tur. Det er for meg komplett ubegripelig, sier hun til NTB.

Ap-Brenna: Ingen løsninger

Ikke uventet møter Høyres programutkast kritikk også hos erkerivalen Arbeiderpartiet. Høyre har ingen plan for å løse utfordringene Norge står overfor, mener nestleder Tonje Brenna.

– Høyres programforslag gir ingen gode svar for hvordan folk skal få bedre råd, hvordan vi skal få ned ventetidene på sykehusene eller få flere i jobb. Dette er slapt. Høyres største satsing er å gi de aller rikeste milliarder i skattekutt, uten et eneste bevis for at det vil gi økt verdiskapning, sier hun til NTB.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS