Høyere inflasjon i eurosonen – endte på 2,6 prosent i juli

Inflasjonen i eurosonen steg uventet i juli. Den årlige prisveksten endte på 2,6 prosent, sammenlignet med 2,5 prosent i juni, viser tall fra statistikkbyrået Eurostat.

Analytikere hadde på forhånd regnet med at inflasjonen kom til å ende på 2,5 prosent også i juni, ifølge Bloomberg.

Kjerneinflasjonen, som ikke omfatter energi- og matpriser, endte uendret på 2,9 prosent. Det var blant økonomer på forhånd ventet at kjerneinflasjonen ville være på 2,8 prosent i de 20 EU-landene som bruker euro.

Selv om den lille økningen i prisveksten ikke var ventet, er estimatet fra Eurostat neppe nok til å hindre rentekuttet som er ventet fra Den europeiske sentralbanken (ESB) i september.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank skulle likevel gjerne sett litt lavere inflasjon for å være sikker på at ESB kommer med et kutt på rentemøtet. I en epost til NTB skriver han at euro-inflasjonen også skaper økt usikkerhet i Norge.

– Dette var litt dårlige nyheter og litt høyere inflasjon enn ventet, og det svekker sjansene for rentekutt her hjemme før nyttår.

Onsdagens tall kan også øke bekymringen for at det blir vanskelig for ESB å komme helt i mål med å få ned prisveksten etter at den var oppe i et tosifret antall prosent mot slutten av 2022. Det skyldtes i hovedsak raskere opphenting enn ventet etter pandemien og at Russlands fullskalainvasjon av Ukraina førte til økte drivstoffkostnader.