Tips om belysning

Vi ønsker å tilbringe mer av tiden vår ute og vi investerer mer og mer i lys og varme for å spe på høstlige utekvelder.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Lys kan gi spesielle stemninger og spesielle opplevelser! I mer sydlige land, der mørket kommer tidlig og opplyste i natten, over restauranter, på terrasser og på tilkomstveier vanlig. Og kanskje er det også fra våre reiser til sydligere strøk - i tillegg til røykelovens oppdragende effekt i uteliv som også har vist oss en helt ny sjarm godt inntullet i tepper, lys og varme - vi henter inspirasjonen fra når vi nå ønsker stadig oftere å lyse opp våre omgivelser. Nå vil også vi nyte vennskap, lune samtaler, naturens lyder og lukter og vår cappuchino utendørs, og gjøre sensommer og høst-kveldene til lune stemningsbomber.

- I denne trenden er det vår erfaring at folk er opptatt av gode og individuelle løsninger, økt komfort, men også - sikkerhet, forteller avdelingsleder Nils Erik Magnell i NELFO, bransjeforeningen for EL og IT bedriftene.

- Nordmenn vil leve mer og mer utendørs og trekker komforten med seg ut
August er høysesong for salg og installering av hagebelysning, bekrefter Petter Rloi, produktansvarlig ved Ifø Electric AS.

Nå ønsker svært mange å få belyst sine terrasser, hager, stier og veier og slik både forlenge utelivet og skape nye stemninger rundt egne hus. På spørsmålet om de ser klare skiller i hvem som ønsker å få prosjektert utebelysning ut ifra bosted, husstørrelser, inntekt, så er svaret et klart - nei. Kostnadene for en privatinstallasjon varierer mye, og er fra 10 000 og oppover.

I år har vi prosjektert hagebelysning til en større hage på Sørlandet til 4-500 000 kroner. Det er nok et av de større vi har hatt privat. Da er alt inkludert, inngangspartier, veier, dammer, trapper og belysning av vegetasjon. Til og med et naturområde som reiser seg med steile fjellvegger og store løvtrær langs oppkjørselen får sin effektbelysning - i blått.

Alt fjernstyres med mulighet for å styre hvert område individuelt slik at du kun belyser de områder du ønsker og etter behov, og selvfølgelig er dimming en del av dette. Samtidig har vi nylig avsluttet montering av lys på en terrasse i Bodø, som har et langt mindre omfang, og overkommelig for de fleste.

- For svært mange er dette er spørsmål om livsstil, komfort, sikkerhet og stemning, bekrefter Roli. Interessen fordeler seg på alt fra terrasser, rekkehus til små og store hager og hageprosjekter. I tillegg kommer effektbelysning av eldre leilighetskomplekser, fellesarealer og omgivelser. For nye leilighetsprosjekter er også effektbelysning nå oftere og oftere innbakt i prospektet.

Også hagearkitekt Darren Saines kan bekrefte at han nå, med få unntak, tegner hager som er inkludert lys, lè, lunhet og muligheter for montering og bruk av terrassevarmere eller peis. Andre landskaps- og hagearkitekter, samt elektrikere som er kjent i bransjen bekrefter samme trend. Nå skal sensommeren for manges del nytes til langt utover høsten og vi er stadig mer villige til å spandere mer på hage og terrasse for å få muligheter til et behagelig opphold utendørs.

Ute som inne
Gjennom et stadig mer aktivt uteliv og mer fokus på lange stemningsfulle utekvelder på terrasser og i vinterhager, kommer også ønsket om komfort- og effektbelysning. Et mer utbredt og varig uteliv befordrer at vi må kunne flytte med oss daglige gjøremål som lesing av aviser, faglitteratur og bøker, og også bruk av elektronisk utstyr som telefoner og laptop. Nå kommer designen som gjør det helt mulig å skape stue også ute.

Velg sikkert
På spørsmål om hva som er sikkerhet, svarer Petter Roli raskt - kyndig installasjon! - Rådfør deg med elektriker, fortsetter han. Fire av ti boligbranner i Norge skyldes feil ved det elektriske anlegget.

Skal vi stadig ut med elektronisk utstyr må det være tilpasset et uteliv. Jordfeilbryter er påkrevet, sier Nils Erik Magnell i NELFO. Sørg også for at du får utstyr med høy nok IP-faktor, IP 4 40 er godt nok for vanlig utendørs bruk. Skal kontakter, lys eller brytere kunne spyles på eller senkes under vann, må du opp i høyere IP faktor, helt opp i IP 7 60.

Ledninger som legges ned i bakken eller monteres på vegg må ha nødvendig isolasjon og styrke til å tåle de fysiske og værmessige utfordringer dette kan gi.
Sikkerhet er også kvalitet! Velger du utstyr som utsettes for saltvann, sørg for at du har armatur som ikke korroderer. Og at alt utstyr som legges ned i bakken, i trapper og terrasser, i innkjørselen eller på parkeringsarealer utenfor huset tåler tråkk av spisse hæler, eller trykket fra et bilhjul. Altfor mange har erfart, etter å ha kjøpt billig belysning at særlig glassene ikke holder nødvendig styrke og knuser i mange, sylskarpe glassbiter.

Lys viser vei
- Når du lyser opp fronten av huset eller trær på forsiden skal det være din ledetråd helt fram til døren. God belysning gjør adkomstveier og inngangspartier mer sikre. Vi ønsker for det første alle raskt å finne nøkkelhullet. I tillegg blir det stadig mer vanlig å lyse opp trapper og kanter, gjerne med innbyggingsarmatur, slik at disse hindrer at noen snubler, faller eller utsettes for uhell.

Husk også at overdådig og feilmontert lys kan være en plage for naboskapet, og også direkte farlig for innkjørende eller også passerende biler dersom det blender.

Lys hindrer innbrudd
God og egnet utebelysning bidrar også til å holde innbruddstyver unna. Her er individuell tilpasning helt nødvendig for en god løsning. Mange, særlig eldre, har i dag et sterkere lys koplet til en bevegelsessensorer som automatisk slår på lampene når noen nærmer seg huset etter mørkets frembrudd og som slår seg av ved soloppgang. Slik får du også bedre kontroll på strømforbruket. Dersom boligen har lysstyring kan utebelysningen kobles til styringspanelet med alle de variasjonsmulighetene det gir for dag- og nattstyring av noe belysning også når du er borte.

Design og stil
Stearinlys og oljefakler har lenge vært det de fleste av oss har skapt stemning med. Gjerne kombinert med ulltepper og noe godt drikke. Slike utekvelder er alle små perler om sommer, men blir lett litt hufsige nå når høstdragene smyger seg gjennom luften. Så kom lounch-møblene - store sofaer du kunne synke ned i akkurat som inne, det hjelper også mye.

- Stadig mer effektfulle utepeiser, oftere bruk av hel- og halvautomatiske markiser for å gi lunhet og tak, og montering av terrassevarmere. Og leter du litt, finner du utelamper i dag som helt matcher sofa-stilen. De er ikke mange enda, men Royal Botania er en av leverandørene som i dag kan levere utelamper du like gjerne kan bruke inne. Med disse får du både et stuepreg, og også bevegelig leselys og stemningsbelysning.

Og endelig i år er noe design-utebelysning lett tilgjengelig også gjennom de store kjedene. Økt tilgjengelighet vil alltid stimulere lysten hos flere.

Velg lys etter stil
Valg av lys bør gjenspeile omgivelsene. Minimalistisk inspirerte hus trenger renere og strammere former enn gamle villaer. Nybygde terrasser som kombinerer stål, glass og treverk fortjener en helt annen belysning enn en gammel, hvitmalt terrasse som lokker på romantikken. Utvalget av belysning strekker seg langt i dag, og en prosjektør eller arkitekt/hagedesigner med erfaring kan ofte bistå, men spør etter deres erfaring og referanser, smaken er som baken.

Effektbelysning og trolske miljøer - sommer som vinter
Lys lager skygger, refleksjoner, skaper spenning og dramatikk. Og et miljø i dagslys gir et helt annet inntrykk når mørket faller på. Og med lys - en ganske annerledes atmosfære.

På vår Sørlandstur krabber vi langt opp i en fjellside som reiser opp fra innkjørselens høyre side med lange, solid innebyggede lysstoffrør. Prosjektøren ønsker å skape en dempet, men trolsk belysning - i blått - som også tar hensyn til viltet da det er her eierne oftest ser rådyr vandre opp og ned fra skogen og ned til vannet som ligger nedenfor eiendommen. Vi retter ryggen ved første tanke, og dette er kanskje enda litt unorsk? - Enda få land har tomter lagt i landskap og omgivelser som er så overdådige av inntrykk som her. Og når det hele kan fjernstyres og belyses individuelt, kan vi godt se for oss et feststemt hus der også denne skråningen er med og setter stemningen. - Ikke mange kan vise til dets like.

Roli kan også fortelle fra hele leiegårder som etter visning har valgt denne formen for effektbelysning av fasader i stedet for enkelte lyskastere som lyser opp tuntrær og høyreiste vegger.

Direktebelysning av trær og planter er likevel langt mer vanlig, men krever en del plantekunnskap og erfaring. Bladverk, stammer og greiner spiller veldig forskjellig med lyset, og her er det viktig å velge riktig - ikke minst også med tanke på vinterstemning.

Hvor og når søke råd og hjelp til lyssetting og prosjektering
Planlegger eller bygger du ny terrasse nå, men ikke ser deg råd til belysning umiddelbart, er elektrikerens tips - legg plastikkrør under plankene som elektrikeren enkelt kan tre ledninger i der du ser behovet for belysning, før du lukker inn terrassegulvet eller trappevegger. Slik sparer du tid og kroner når du en gang skal installere belysning. Tegn gjerne planen allerede nå.

Søk hjelp til prosjektering hos noen som både har øye for design, og kan mye om planter og utebelysning. De fleste større leverandører av utebelysning prosjekterer ved direkte henvendelser. En del landskapsarkitekter, hagedesignere og arkitekter begynner også å få erfaring innen området og kan lage belysningsforslag. Men spør etter referanser.

10 råd for utebelysning
„X Utebelysning er praktisk eleganse, ikke lysshow.

„X Sikker installering er din beste sikkerhetsgaranti.

„X Tenk både vinter og sommer, vinterbelysning kan være trolsk. LED-pærer er meget energibesparende, men gir ikke fra seg noe varme og vil la seg overdekke av det tynneste snølag når de ligger innfelt i gulvet. Ingen utebelysning smelter imidlertid store snømengder.

„X Dimmemulighet og fjernkontroll er smart, da kan du skru opp styrken der du er, og dempe eller skru helt av der ingen oppholder seg.

„X Pass på at lampen(e) ved inngangsdøren ikke er plassert slik at du selv kaster slagskygge over nøkkelhullet når du skal låse opp.

„X Lys kan styres både med valg av pærer, retningsinnstilling av pærer og type lamper. Vær bevisst hva du ønsker å belyse og hva du ønsker å skape med lyset.

„X Montering av tidsur eller fotocelle er både en investering mot tyveri og en strømbesparing.

„X Lavt plasserte lamper ved hageveier, stier og trapper opp til inngangsdøren gir trygg ferdsel. Sørg for sikker og lys vei fram til postkasse og søppeldunk.

„X Men OBS: Lys i hagen må ikke blende eller sjenere naboen "over hekken" eller forbipasserende.

„X Å lyse opp store trær på tunet eller i hagen, skaper magiske stemninger, også vinterstid

Powered by Labrador CMS