Eirik Remo er fagsjef for HMS i NHO Elektro, som inntil nylig het Nelfo, og sier at de har fått en del henvendelser om kokain i det siste. – Det er viktig å forebygge og ligge i forkant.
Byggeindustrien skrev nylig om at unge menn og håndverkere er overrepresentert på statistikken både når det gjelder alkohol og illegale rusmidler som cannabis og kokain. Fortsatt er andelen som bruker kokain liten, men - tallet har økt en del i det siste, særlig blant unge menn, og ifølge FHI finnes det per nå ikke gode data som kan bidra til å forklare økningen.
Hos NHO Elektro merker de tydelig at narkotikabruken blant unge har endret seg. Og for noen av lederne som har tatt kontakt, har hele kokain-problemstillingen rett og slett kommet litt brått på, forteller Remo. Han har en mangfoldig bakgrunn, som blant annet inkluderer sykepleierutdannelse, og i studietiden jobbet han innenfor rusomsorgen. Nå er han fagsjef for HMS i NHO Elektro, sitter i styret i Akan, og er opptatt av at både ledere og kolleger må tørre å bry seg hvis de fanger opp at det er noe som skurrer.
Annonse
– Bygg og anlegg, og elektrikerbransjen, speiler jo samfunnet ute. Det er viktig å forebygge, og være bevisst på at man ligger litt i forkant og har en policy. Det skal ikke være noen tvil om hvilken holdning bedriften har til illegale stoffer, mener han.
Risiko for feil og skader
I et leserinnlegg trekker Remo fram følgende punkter som det er viktig å være klar over når det gjelder bruk av narkotika:
Det gir økt risiko for ulykker og skader
Det kan føre til et dårligere arbeidsmiljø
Nedsatt produktivitet og kvalitet på arbeidet
Det kan føre til juridiske konsekvenser og ansvar
Det har en påvirkning på den mentale helsen
Han viser til at bygg og anlegg har en altfor høy skadestatistikk, og at målet bør være null.
– Det å jobbe som elektriker krever en kombinasjon av teknisk dyktighet, god fysisk form, oppdatert kunnskap og evnen til å håndtere komplekse og varierende arbeidsforhold. Hvis du ikke er helt «på» i hodet er det lett å gjøre feil som kan få store konsekvenser, og det er lett at man skader seg – eller andre, sier han, og legger til at det også merkes i arbeidsmiljøet når noen ikke er helt på plass.
Kostnad og omdømme
Når det gjelder rus kan det bli dyrt, på flere måter, å la ting skure og gå, mener Remo.
– Fakturerbar tid er det som driver bedriften, og én fraværsdag koster 6.250 kroner, ifølge vår lønnsomhetsrapport. Hvis du ikke kommer på jobb på grunn av bakrus … Det blir ganske dyrt for norsk arbeidsliv, sier han.
– De rundt lurer også på hva som skjer, og det å vite at arbeidsgiver tar tak er godt for arbeidsmiljøet, sier han, og legger til at omdømme er svært viktig når det gjelder å rekruttere og beholde ansatte.
Gode forberedelser
At lederen tar «den vanskelige samtalen» var noe både Camilla Lynne Bakkeng i Akan og Ellen Hammer i AF Gruppen trakk fram som viktig for å løse disse sakene på best mulig måte, og helst så tidlig som mulig, i artikkelen i Byggeindustrien.
Eirik Remo er helt enig i at samtalen er viktig, men nøler likevel litt med å kalle det en vanskelig samtale. Han mener det er mer riktig å si at «det er en samtale», og at den er en del av jobben din som leder.
– Det kan bli støy når noen blir konfrontert med noe som er ubehagelig, men da handler det om å forberede seg og bruke hjelperne du har tilgjengelig, som for eksempel Akan eller bedriftshelsetjenesten eller oss. Det er ikke alltid like lett å ta den første samtalen, og det hender at man bommer også, men det kan også hende at den lille samtalen gjør at vedkommende endrer atferd, sier Remo.