Flommen på retur
Flommen i Drammenselva er på retur. Hittil har flommene på Østlandet gjort skade for rundt 50 millioner kroner. Da er ikke skadene i landbruket tatt med.
Politiet i Drammen hadde forberedt seg godt på flom i Drammensvassdraget. Men fredag ettermiddag viste NVEs nye prognoser at vannstanden ikke stiger så fort som tidligere varslet og at flommen snart er på retur. Det samme gjelder de andre truede vassdragene på Østlandet.
- Flommen har kulminert, og vannstanden er synkende i mindre og mellomstore vassdrag og øverst i de store vassdragene, sa vakthavende hydrolog i NVE, Stein Beldring, til NTB fredag kveld.
Også i de nedre delene av de store vassdragene vil vannstanden synke jevnt og trutt de neste dagene, såfremt det ikke kommer regn, opplyser Beldring.
Unntaket er Tyrifjorden. Her vil vannstanden stige også utover i neste uke og blir neste helg liggende 1 meter over dagens nivå.
Sandsekker
- Dette ser ut til å gå bedre enn forventet. Nå sender vi hjem rundt halvparten av mannskapet på 850 fra Heimevernet, sier politioverbetjent Eirik Rosø i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.
Politiet og Heimevernet brukte fredagen til å flomsikre utsatte områder i Drammensvassdraget. Heimevernet har produsert flere tusen sandsekker til flomsikring. Noen av dem er lagt ut i Kongsberg og Drammen, mens mange fremdeles ligger lagret.
Vannstanden i Drammensvassdraget vil fortsette å stige 5-10 centimeter til lørdag ettermiddag, og deretter synke fra mandag.
Til tross for store materielle ødeleggelser ble ingen personer skadet i de voldsomme vannmassene i Øvre og Nedre Eiker fredag, opplyser Rosø.
Mange har imidlertid fått kjellere fylt med vann, og bønders avlinger er skylt vekk.
Imponert statsråd
- Jeg er imponert over krisehåndteringen i de flomutsatte kommunene. Både politiet, Heimevernet, Sivilforsvaret, kommunene og de frivillige gjør en glimrende jobb, sier justisminister Knut Storberget (Ap) som besøkte de flomrammede områdene fredag.
Justisministeren sier turen var nyttig:
- Det er viktig for meg å lære mer om hvordan vi kan drive forebyggende flomarbeid i en tid da vi får et stadig mildere og våtere klima.
Men statsråden vil ikke lover mer penger til flomsikring i de utsatte kommunene.
50 millioner
- Et foreløpig anslag over erstatninger for skadene som hittil er meldt, er om lag 50 millioner kroner, sier informasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).
Skadeomfanget vil øke etter hvert, men tallet er likevel lavere enn hva man fryktet, opplyser Osland.
Forsikringsselskapene har mottatt rundt 500 flom- og nedbørsrelaterte skademeldinger de siste dagene. Det er det høyeste antall skader siden flommen på Østlandet i 1995, opplyser Osland. Det er i hovedsak rapportert om skader i Buskerud og nordre Vestfold, men også noe i de andre østlandsfylkene.
Landbruket
Skadene i landbruket er ikke tatt med i FNHs skadeoversikt fordi disse skadene ikke dekkes av forsikringsselskapene, men eventuelt av offentlige erstatningsordninger som Statens Naturskadefond eller erstatningsordninger for avlingsskader. Dette er særlig aktuelt for skadene flommen har gjort langs Numedalslågen.