Ragnhild Nyeggen er voksenlærling hos Malermester Buer og styremedlem i Bygningsarbeidernes Fagforening. Foto: Alberte Bekkhus
Ragnhild Nyeggen er voksenlærling hos Malermester Buer og styremedlem i Bygningsarbeidernes Fagforening.

Bygningsarbeiderne krever kjønnstilpasset verneutstyr

«Unisex = herremodell. Kjønnstilpassa verneutstyr NÅ!» er en av parolene i årets 8. mars-tog i Oslo. Forskjellig fysiologi hos menn og kvinner skaper forskjellige behov til utstyret, understreker nettverket Kvinner i Byggebransjen

Publisert Sist oppdatert

8. mars 2023 ble kvinnenettverket i Bygningsarbeidernes Fagforening stiftet. Allerede på oppstartsmøtet ble deltakerne enige om et krav i tariffoppgjøret som de nå også flagger med i 8. mars-toget i Oslo: Krav til kjønnstilpasset verneutstyr.

– Det står i fellesoverenskomsten i byggfaget i dag at bedriften skal dekke arbeidstøy som skal være kjønnstilpasset, men det står ikke noe slikt om verneutstyr. Dette er spesielt viktig for blant annet fallseler. En av medlemmene i nettverket fortalte om et sikkerhetskurs hun hadde deltatt på, hvor hun fikk beskjed om at hun ikke kunne henge like lenge i en vanlig fallsele som en mann. Siden hun har hofter, vil blodtilførselen i beina hennes kuttes mye tidligere enn hos en mann, forteller Ragnhild Nyeggen i Bygningsarbeidernes Fagforening.

For kvinner som arbeider i høyden, kan mangel på kjønnstilpasset verneutstyr stå om livet.

– Det finnes fallseler for kvinner, men de må kjøpes inn. De kan være vanskeligere å finne, og må kanskje spesialbestilles, sier Nyeggen.

For andre kvinner i bransjen, som Nyeggen selv, som i dag er voksenlærling i malerfaget, dreier mangelen på kjønnstilpasset utstyr seg mer om små vansker som hoper seg opp.

– Det er mange som ikke vet det, men det er faktisk forskjell på herre- og damesko. Det er ikke snakk om at de skal være rosa. Kvinner har bredere hofter og annen vinkel på beina enn menn, så formen på skoene bør også være annerledes. Samtidig har vi gjerne høyere vrist. Du tråkker ganske mye rundt i de skoene i løpet av en karriere, så da trenger du at de passer, sier hun.

Kvinnenettverket er fremdeles nytt og lite, med 15 registrerte medlemmer, men Nyeggen håper hun vil se flere fra byggenæringen og fra andre næringer hvor verneutstyr er viktig under parolen deres i 8. mars-toget i Oslo.

– Og det er mange som ikke passer inn i utstyr som er designet for en mann på 180. Krav til tilpasset verneutstyr kan gagne menn også, sier Nyeggen.

8. mars-programmet i Oslo starter klokken 18 på Youngstorget, og toget forlater plassen rundt 18:30.

Powered by Labrador CMS