Bygge- og anleggsvirksomhet er en av de største hovednæringene i norsk arbeidsliv. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Bygg- og anleggsarbeidere sliter mest med støyskader

Ansatte i bygg- og anleggsbransjen opplever mer rygg- og armsmerter, nedsatt hørsel og arbeidsskader som fører til fravær, enn arbeidstakere generelt.

Publisert Sist oppdatert

Det viser tall fra Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø 2022.

Støyskader fra jobb er den sykdommen leger melder inn hyppigst for bransjen, viser en ny rapport om helseproblemer i bygg og anlegg.

Også vibrasjonsskader, kols, astma og kreft i luftveiene, brysthinnekreft og kontakteksem meldes hyppigere blant ansatte i bygge- og anleggsvirksomheter.

Farer på arbeidsplassen

Forhold på arbeidsplassen medfører risiko. Bygg og anleggsbransjen rapporterer om høyere forekomst av armvibrasjoner, sterk støy, innånding av ulike typer støv, røyk og kjemikalier, hudkontakt med oljer/avfettingsmidler, arbeid med hender over skulderhøyde og tungt fysisk arbeid, sammenlignet med snittet for alle næringer.

Rapporten trekker også fram at flere av sykdommene kan påvirke livskvalitet og levealder.

I perioden 2016–2020 var forventet levealder for menn i Norge 81,5 år. Samtlige av de vanligste yrkene i bygge- og anleggsnæringen hadde en forventet levealder som var lavere enn det.

Lavest forventet levealder hadde vei-, anleggs-, stein- og murarbeidere, med 79,9 år.

Fysiske tiltak er best

Rapporten er utarbeidet av Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og viser utviklingen av arbeidsskadedødsfall, eksponeringer og helseutfordringer i bygg og anlegg.

Direktør i Arbeidstilsynet, Ingvill Kvernmo, sier risikovurdering er viktig for å forebygge ulykker, mén og sykdom. Det er de fysiske tiltakene som har mest effekt.

Bygge- og anleggsvirksomhet er en av de største hovednæringene i norsk arbeidsliv, med over 260.000 sysselsatte fordelt på over 72.000 virksomheter.

Powered by Labrador CMS