Gruppearbeid. Foto: Lene Jønsson
Gruppearbeid.

Arrangerte workshop om forebygging av fallulykker

Det var fullt hus da deltakere fra hele næringen deltok i Samarbeid for sikkerhet i bygg og anleggs workshop 21. august som handlet om forebygging av fallulykker i tidig fase.

Publisert Sist oppdatert

– God planlegging og prosjektering er viktig for sikkerhet i byggefasen. Llikevel er det altfor ofte slik at HMS i utførelsesfasen ikke er godt nok ivaretatt og tatt høyde for i tidlig fase av prosjektet, skriver Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA) i en pressemelding.

SfS BA har med støtte fra IA-bransjeprogrammet i bygg og anlegg, startet et arbeid for å utvikle en veileder for forebygging av fallulykker i tidlig fase. I workshopen deltok representanter fra både byggherrer, prosjekterende, entreprenører, fagmiljøer og Arbeidstilsynet. Målet med samlingen var å presentere og diskutere hovedfunn fra en digital spørreundersøkelse og dybdeintervjuer som er gjennomført i forbindelse med prosjektet, samt å validere arbeidsgruppens forslag til hovedstruktur/identifiserte fokusområder for den nye veilederen som planlegges.

Ann Kristin Årskog Vikhagen presenterer spørreundersøkelsen. Foto: Lene Jønsson
Ann Kristin Årskog Vikhagen presenterer spørreundersøkelsen.

Arbeidet ledes av Ann Kristin Årskog Vikhagen fra Norconsult. I tillegg til Ann Kristin består arbeidsgruppen av Liv Strøm (Norconsult), Hege-Ann Lie (tidligere Norconsult), Heidi Vogt (Multiconsult), Pål Andre Underhaug (Skanska), Trond Arne Sørli (Ø.M. Fjeld), Ingunn K. Syrstad (Statens vegvesen) og Even Mannion (Sykehusbygg).

Arbeidsgruppens mandat er å lage en veiledning som hjelper byggherrer og prosjekterende (arkitekter og rådgivere) i planleggings- og bestillingsfasen i å eliminere forhold som kan lede til usikkert arbeid i høyden. Veilederen skal ta hensyn til entreprenørens behov, samt hjelpe byggherrer og prosjekterende i å overholde krav gitt i byggherreforskriften.

– Vi i arbeidsgruppen opplever at det er et stort og bredt engasjement i bransjen knyttet til dette viktige temaet. Responsen på spørreundersøkelsen, dybdeintervjuene og workshopen viser at det er stor interesse for- og villighet til å dele egne erfaringer hos alle aktører. Dette synes vi er svært positivt, og disse innspillene vil være viktige bidrag til arbeidet med den nye veilederen, sier Ann Kristin Årskog Vikhagen i meldingen.

– Vi som entreprenør sitter med mye erfaring på hvordan prosjekterte og planlagte løsninger ikke alltid er like lett å gjennomføre i praksis. Da er det klart vi sier ja til å delta i en slik workshop. Erfaringsutveksling gjør oss alle bedre, sier HMS-leder i Backe Stor-Oslo Kathrine Fagerli Nilssen, via meldingen.

Som en del av arbeidet er det gjennomført en digital spørreundersøkelse som er besvart av 319 respondenter. Respondentene representerer et bredt spekter av aktører i bransjen, inkludert representanter fra byggherrer, arkitekter, rådgivere og entreprenører, verneombud og regionale verneombud, myndigheter, leverandører og bransjeorganisasjoner. Formålet med undersøkelsen var blant annet å få bedre problemforståelse for hvilke områder byggherre og prosjekterende bør ha fokus på, få bedre forståelse for hvordan byggherre og prosjekterende jobber med å forebygge fallulykker i dag, kartlegge hvordan overlevering, kommunikasjon og erfaringsoverføring mellom byggherre, prosjekterende og entreprenør foregår i dag og få innspill til gode løsninger og tiltak.

– 38 prosent av respondentene svarte at de var kjent med hendelser relatert til arbeid i høyden (ulykker og/eller nestenulykker) som kan skyldes valg tatt av byggherre og prosjekterende i tidlig fase (idéfase, plan og prosjektering), fremkommer det i meldingen.

Det er i tillegg gjennomført flere dybdeintervjuer, som bekrefter hovedfunnene i den digitale spørreundersøkelsen, som at byggherre setter for lite fokus på forebygging av fallulykker i tidlig fase, prosjekterende mangler praktisk erfaring og risikoforståelse, mangel på kompetanse hos alle parter og i alle ledd knyttet til sikringstiltak og at risikovurderinger fra byggherre og prosjekterende er mangelfulle og generelle. Det fremkommer også at det er stort forbedringspotensial i forhold til bestillerkompetanse hos byggherre, at det er viktig å stille tydelige krav og være villig til å bekoste sikre løsninger, at oppfølgingen hos alle parter er for dårlig i utførelsesfasen (også knyttet til tid og kostnader), at det er liten grad av erfaringsoverføring fra utførelse til tidligfase og at god og tidlig samhandling mellom byggherre, prosjekterende og entreprenør er viktig.

Ann Kristin Årskog Vikhagen og Liv Strøm, Norconsult. Foto: Lene Jønsson
Ann Kristin Årskog Vikhagen og Liv Strøm, Norconsult.
Powered by Labrador CMS