Hermansen dømt til to års fengsel for korrupsjon
Tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen fikk strafferabatt for å ha tilstått og ble mandag dømt til to års fengsel for grov korrupsjon.
FAKTA om Store Norske-saken
* Robert Hermansen var direktør for Store Norske Spitsbergen Kulkompani fra 1999 til 2008, da han gikk av med pensjon. Han fikk mye av æren for at selskapet ble lønnsomt.
* Store Norske Spitsbergen Kulkompani eies 99,9 prosent av den norske stat. Selskapet har siden 1916 drevet kullgruvedrift på Svalbard.
* I etterkant av en reportasjeserie på TV 2 bestilte styret i Store Norske en granskningsrapport. Rapporten kritiserte selskapets avtaler med de tre underleverandørene Leonhard Nilsen & Sønner (LNS), Kristian Jebsens Rederi og Oxbow. Ingen av de omstridte avtalene var blitt lagt ut på anbud. Selskapet ba politiet om å etterforske sakene.
* Økokrim tok ut siktelse mot Hermansen, rederiet Jebsen og LNS for grov korrupsjon. De henla siktelsen mot LNS, samt personer i selskapet.
* Hermansen tilsto 1. juli at han i 2006 mottak 4 millioner kroner i lån fra Kristian Jebsens Rederi. Et slikt lån fra en forretningspartner er ulovlig. Saken mot ham ble behandlet som en tilståelsessak.
* Siktelsen mot LNS og ansatte i selskapet ble samtidig henlagt.
* Jebsen nektet først straffskyld, men valgte 26. august å vedta et forelegg på 4 millioner kroner. De slipper dermed rettssak. 3,6 millioner av summen er gjort betinget, og rederiet slipper unna med 400.000 kroner hvis ikke andre ulovligheter blir avdekket i løpet av en prøvetid på to år.
* Siktelsen mot en tidligere konsulent i Store Norske er ikke ferdig etterforsket. (©NTB)
I tillegg må den tidligere direktøren i Store Norske Spitsbergen Kulkompani betale tilbake 3,9 millioner kroner som han uberettiget har mottatt fra Kristian Jebsens rederi, fastslår dommen fra Nord-Troms tingrett.
Robert Hermansen er i tvil om han skal anke dommen, og tok betenkningstid.
Straffen er noe mildere enn aktors påstand om fengsel i to år og åtte måneder.
Fradraget skyldes Hermansens tilståelse, som ifølge dommeren har spart samfunnet for betydelige beløp da rettssaken ellers ville tatt mye lengre tid å komme gjennom.
Jeg er overrasket og lei meg over å få en fengselsstraff på to år. Men jeg er samtidig glad for at alle de øvrige forholdene som Store Norske anmeldte meg for er henlagt. Det som overrasker meg er at dommen ble så streng, sier Robert Hermansen til NTB.
Statlig eid
Retten mener Hermansen må dømmes hardt fordi han var øverste administrative leder i et stort selskap med en årlig omsetning på mellom 1.000 og 2.000 millioner kroner.
At selskapet er statlig eid og et viktig instrument i norsk svalbardpolitikk, teller også i straffeskjerpende retning, heter det i dommen.
Tingretten legger til at selv om Hermansen ikke var offentlig tjenestemann, må han vurderes som om han var det når straffens lengde skal utmåles.
Også beløpets størrelse, nær 4 millioner kroner, tilsier en streng straff, mener tingretten.
Usikrede lån
Hermansen mottok 3,9 millioner kroner i usikrede lån over fire utbetalinger i årene 2006 til 2008 fra Store Norskes leverandør Kristian Jebsens Rederi. Rederiet skipet kull for Store Norske med langsiktige kontrakter.
Lånene ble gitt uten sikkerhet, med høy risiko og uten noen klare avtaler om tidspunkt for tilbakebetaling. Det var heller ikke noen reell mulighet for å tvangsinndrive kravene.
Tingretten slår fast at selv om ytelsene var utformet som lån, hadde de stor økonomisk verdi. I tillegg var underleverandørens styreformann, nå avdøde skipsreder Atle Jebsen, nær venn av Hermansen. Ingen ut over de to involverte kjente til lånene.
Lån mellom venner
Robert Hermansen innrømmer at det var ubetenksomt av ham å inngå avtalen med nå avdøde Atle Jebsen. Men han fastholder at han ikke visste det var ulovlig å gjøre en slik avtale mellom venner.
Dette var et åpent forhold som jeg innrømmer var utilbørlig av meg å inngå. Det var et lån mellom nære venner. Atle Jebsen døde i en bilulykke, og da sto jeg uten de skriftlige dokumentasjonen jeg ellers ville hatt, sier Hermansen til NTB.
Uten motytelse
Økokrim tok ut tiltale i november 2010, etter flere reportasjer i TV 2 som omtalte Hermansen og det nære forholdet mellom ham og underleverandøren.
Også selskapet Leonhard Nielsen & Sønner AS (LNS) som sto for landtransport av kull på Svalbard, samt personer i selskapet, har vært siktet i den omfattende korrupsjonssaken. Disse forholdene ble imidlertid henlagt etter bevisets stilling.
Betenkningstid
Robert Hermansen er i tvil om han skal anke dommen, og tok betenkningstid.
Jeg er snart 73 år, og vil ha dette lagt bak meg så raskt som mulig for å kunne fortsette med det som gir verdi i livet. Hvis en anke skal ta enda et år bidrar det til at jeg blir senere ferdig med saken. Derfor må jeg tenke nøye gjennom om jeg anker eller ikke, sier Hermansen.